OPREZ!

Prvi iPhone crv sprda se s korisnicima

09.11.2009 u 09:49

Bionic
Reading

Apple, iako često odveć restriktivan u pogledu svojih uređaja, ovaj put bio je u pravu: ako otključate svoj iPhone postupkom koji se zove 'jailbreaking', povećavate rizik od zaraze zloćudnim programima. Prvi takav program, pravi pravcati iPhone crv, mijenja pozadinsku sliku na telefonu i širi se na druge uređaje

Ako niste znali, kad god nekoga bez njegovog pristanka 'natjerate' da posluša pjesmu 'Never Gonna Give You Up' Ricka Astleyja, to je praksa poznata kao 'rickrolling' i posljednjih mjeseci izrazito je popularan oblik sprdnje na internetu.

Crv poznat pod nazivom ikee radi samo na jailbreakanim telefonima te koristi sigurnosni propust u aplikaciji SSH; točnije, nemar korisnika koji nisu promijenili standardnu lozinku koja za tu aplikaciju glasi 'alpine'.

Jednom kad zarazi uređaj, crv će promijeniti wallpaper na iPhoneu u sliku Ricka Astleyja i pokušati se proširiti na druge iPhone uređaje na mreži. Nije pretjerano opasno, no otvara mogućnost drugim, neugodnijim oblicima zaraze, stoga svim korisnicima koji imaju navedenu aplikaciju savjetujemo da promijene lozinku.