Tehnologija POKLON DIVA

Microsoft će besplatno zaštititi kućne korisnike

  • Autor: G. M.
  • 28.11.2008 14:19:35
  • 21.11.2008 14:00:00

Microsoft će uskoro ukinuti uslugu OneCare te bi je trebao zamijeniti novom uslugom kodnog imena Morro koja će biti besplatna za kućne korisnike

Softverski div Microsoft je tijekom 2006. godine pokrenuo uslugu OneCare kojom je ušao na tržište računalne sigurnosti - na opći užas veterana u toj branši poput McAffeeja ili Nortona. One Care je ponudio i još uvijek nudi zaštitu od virusa i spywarea te programe za sigurnosno kopiranje i održavanje operativnog sustava. OneCare košta 50 američkih dolara godišnje. Od 2006. godine do danas Microsoft nije uspio zainteresirati dovoljan broj korisnika koji bi svoju sigurnost povjerili sustavu OneCare, pa je započet rad na novom projektu koji će ga zamijeniti.

Tvrtka koja se bavi istraživanjem tržišta, analizama i poslovnim savjetovanjem Endpoint Technologies Associates savjetovala je Microsoftu ukidanje OneCarea i pokretanje nove, besplatne usluge slične namjene. Proizvođač Windowsa je prihvatio savjet i trenutno razvija uslugu kodnog imena Morro koja će korisnicima Windowsa ponuditi besplatnu zaštitu od virusa i spywarea. U sklopu Morroa neće se nuditi programi za sigurnosno kopiranje, defragmentaciju i održavanje operativnog sustava.

Endpoint Technologies Associates kaže da oko polovice američkih korisnika računala nije zaštićeno od računalnih pošasti. Jedan od glavnih razloga tome je isporučivanje brojnih demonstracijskih verzija sigurnosnog softvera s računalima koje prestaju funkcionirati već nakon mjesec ili dva dana, a korisnici ih ne plaćaju niti zamjenjuju nečim funkcionalnim. Postotak nezaštićenih računala u ostatku svijeta je još veći. Besplatni sustav zaštite bi prema ovim podacima trebao značajno utjecati na sveukupnu sigurnost na internetu.

OneCare će postojati do sredine 2009. godine kada istječu zadnji jednogodišnji ugovori korisnika, a odmah nakon toga bi trebao nastupiti Morro. Nova, besplatna Microsoftova zaštita će raditi na Windowsima XP, Vista i novim Windowsima 7, a posebna se pažnja poklanja brzini rada i trošenju resursa. Morro bi trebao brzo raditi na prijenosnicima, pa i na novoj, iznimno jeftinoj kategoriji prijenosnika koji imaju nešto slabije performanse.

www.microsoft.com
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još