SRETAN ROĐENDAN

Internet navršio 40 godina

29.10.2009 u 15:54

Bionic
Reading

Na današnji dan, prije točno 40 godina, počela je s radom mreža ARPANET koja će se kasnije preobraziti u Internet, danas sveprisutnu i nezaobilaznu globalnu računalnu mrežu

Prije svega petnaestak godina, Internetom su se koristili rijetki, i to uglavnom radi zabave; posao na njemu nije obavljao gotovo nitko. Prije dvadesetak, koristila ga je samo šačica entuzijasta, a prije točno 40 godina, 29. listopada 1969, Internet se sastojao samo od dvaju spojenih računala: jedno na kalifornijskom sveučilištu, a drugo na Istraživačkom institutu Stanford. Profesor Leonard Kleinrock poslao je prvu poruku s jednog računala na drugo: želio je upisati 'login', no kod trećeg slova mreža se srušila. Stvari nisu izgledale naročito perspektivno.

Nakon 12 godina, Internet je još uvijek bio smiješno malen; sačinjavalo ga je svega 213 računala. Danas tu mrežu čini preko milijardu i pol računala i bez nje ne bi funkcioniralo, pa, gotovo ništa.

U tih 40 godina Internet se nevjerojatno promijenio; potpisnik ovih redaka još se sjeća modema brzine 1.200 bita po sekundi. Usporedite to s današnjim ADSL vezama od nekoliko megabita po sekundi i dobit ćete predodžbu o tome koliko je to prije petnaestak godina bilo sporo. No uz taj nevjerojatni razvoj lako je zaboraviti koliko je Internet zapravo mlad; televizija je tu osamdesetak godina, tiskarski stroj oko 550 godina, a pismo nešto preko pet tisuća godina. Sigurni smo da će nas razvoj Interneta iznenaditi još mnogo puta prije nego što navrši stotu.