PRETRAŽIVANJE U STVARNOM VREMENU

Google i Bing pretraživat će Twitter i Facebook

22.10.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Posljednjih mjeseci puno se priča o pretraživanju u stvarnom vremenu. Ukoliko želite pronaći informacije o nekoj grafičkoj kartici, Googleov pretraživač će dobro odraditi taj posao, no ukoliko vas zanima neki aktualni događaj, primjerice požar koji se događa upravo sada, puno će vam korisniji biti mikroblogerski servis Twitter, gdje možete vidjeti što korisnici o tome pričaju upravo sada. Zbog toga su i Google i Microsoft u razmaku od nekoliko sati objavili da su potpisali ugovor o pretraživanju s Twitterom

Očito se iza kulisa odvijala prava utrka oko toga tko će prije potpisati ugovor s brzorastućim Twitterom, pa tako o detaljima ne znamo mnogo.

Microsoftov Bing potpisao je ugovor i s Twitterom i s Facebookom, a detalji će se doznati na Web 2.0 Summitu koji se ovih dana održava u San Franciscu.

S druge strane, potpredsjednica Googleovog odjela za pretraživanje, Marissa Meyer, objavila je na blogu da će Google uskoro ponuditi korisnicima testnu verziju pretraživača pod nazivom Social Search. U njemu ćete, osim standardnih rezultata pretraživanja, moći pronaći slike s Flickra, tweetove s Twittera i ostale rezultate s tzv. brzog weba.

Sve bi to moglo imati i negativan odjek, s obzirom da mnogi korisnici ne žele da njihovi tweetovi i status updatei na Facebooku budu javno dostupni, no mnogi od njih nisu svjesni da oni to već jesu, a na ovaj će način samo postati dostupniji.