ZNANSTVENICI DOKAZALI

Mobiteli i pravocrtno hodanje ne idu zajedno

21.10.2009 u 09:45

Bionic
Reading

Ljudi koji razgovaraju mobitelom dok hodaju predstavljaju opasnost kako za sebe, tako i za okolinu, jer prema najnovijim saznanjima američkih znanstvenika u velikom broju slučajeva uopće ne doživljavaju okolne stvari i događaje

Znanstvenici Sveučilišta Western Washington analizirali su kretanje stotina posjetitelja fakultetskih prostora koji su koristili mobitel dok su hodali i došli su do prilično zanimljivih saznanja: oko dvije trećine ispitanika uopće nije bilo svjesno događaja oko njih.

Kako bi to dokazali, u prostor dvorišta spomenutog sveučilišta poslali su klauna na uniciklu. Usprkos činjenici da je nosio odjeću tipičnu za jednog klauna - ljubičasto-žutu prugastu majicu, prevelike cipele i crveni nos - te se vozio na jednokotačnom biciklu, dvije trećine anketiranih uopće ga nije primijetilo.

Psiholog Ira Hyman odlučio je proširiti svoju studiju te analizirati osobe koje koriste mobitel i na  gradskim ulicama. Rezultati su bili prilično slični: više od polovine njih je tijekom razgovora hodalo sporije, često je mijenjalo smjer kretanja, a polovina ih također nije primijetila klauna na uniciklu.

www.wwu.com