Tehnologija SYMANTEC UPOZORAVA

Milijuni računala 'zaštićeni' su lažnim antivirusima

  • Autor: B. R.
  • 19.10.2009 9:03:51
  • 19.10.2009 7:10:19

Znatna količina računala opremljena je sigurnosnim softverskim rješenjima koja su besplatno ili uz određenu naknadu instalirali sami korisnici, no, kako upozorava Symantec, veliki dio takvog softvera predstavlja veću prijetnju računalima nego što ih štiti od raznih napasti

Cyberkriminalci se koriste raznim metodama za distribuciju svojih zloćudnih aplikacija, a jedna od najpopularnijih je serviranje pop-up prozora korisnicima pri posjeti određenim web stranicama u kojima ih se upozorava da im je računalo ranjivo. Naravno, nudi im se potpuna zaštita, i to ili potpuno besplatno ili uz određenu, najčešće nisku, naknadu.

U većini takvih slučajeva, umjesto pravovaljane zaštite od računalnih napasti, korisnicima se servira softver za udaljeno preuzimanje računala ili jednostavnu krađu osobnih podataka poput brojeva kreditnih kartica i sličnih, upozoravaju iz Symanteca.

Stručnjaci antivirusnog tabora Symantec pronašli su 250 različitih varijanti 'sigurnosnog' softvera s nazivima koji zvuče prilično vjerodostojno, poput Antivirus 2010 ili SpywareGuard 2008, a zabilježili su oko 43 milijuna preuzimanja istih tijekom perioda od jedne godine.

www.symantec.com
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još