FIREFOX 3.6

Novi Firefox detektirat će nagib računala

13.10.2009 u 10:13

Bionic
Reading

Mnogi prijenosnici danas imaju sustav za detekciju nagiba računala. Mozilla je odlučila tu informaciju iskoristiti u novoj inačici preglednika Firefox i prenijeti je aplikacijama koje se prikazuju u pregledniku

Detekcija nagiba računala odnosi se na prijenosna računala jer se stolna računala rijetko, ako i ikad naginju i ne posjeduju sustave koji bi to detektirali. Prijenosnici imaju sustave te namjene koji u svakom trenutku znaju u kojem je smjeru tlo tj. dolje. Prijenosnim računalima je informacija o položaju bitna zbog pomičnih dijelova u njima kao što su tvrdi diskovi i optički čitači.

Firefox 3.6 će pročitati tu informaciju s računala na kojima je dostupna i prenijeti je aplikacijama koje prikazuje. Mozillin predstavnik Christopher Blizzard je naveo da se praktična upotreba ove informacije očekuje prvenstveno u igrama. Korisnik će moći svoj tablet PC ili netbook naginjati da bi primjerice prolazio kroz labirint. Proizvođači preglednika se trude od svojih proizvoda napraviti aktivne sudionike u interakciji, a zabava je mjesto gdje se očekuje najviše interakcije. U slučaju da se ova Firefoxova funkcija pokaže popularnom, vjerujemo da će se pojaviti velik broj aplikacija koje će je koristiti.

Verzija Firefox 3.6 uskoro kreće u beta testiranje i trebala bi postati dostupna krajem godine kao finalni proizvod. Mozilla radi na istoj tehnologiji i za male prijenosne uređaje kao što su pametni telefoni gdje je detekcija nagiba i pokreta jedan od popularnijih načina za upravljanje videoigrama.