TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI?

Tajvan razvio punjače baterija na bazi vodika

02.10.2009 u 15:20

Bionic
Reading

Tajvanski istraživači su objavili da su razvili punjač za mobilne telefone baziran na vodiku koji opisuju kao energetski učinkovit i ekološki prihvatljiv proizvod

Istraživači Instituta za istraživanje industrijskih tehnologija smještenog kod grada Hsinchu objavili su da su razvili punjač namijenjen punjenju baterija na mobilnim telefonima koji kao izvor energije koristi vodik. Punjač bez asistencije bilo kakvog drugog izvora energije puni telefonsku bateriju za dva sata.

Istraživači su ovaj izum opisali kao ekološki zbog činjenice da je vodik obnovljiv element koji se nalazi svuda oko nas, a sam proces punjenja ne ispušta nikakve štetne nusproizvode. Ovim potezom Tajvan se pokušava pojaviti na svjetskoj karti zemalja koje drže do okoliša.

Izum u trenutnom stanju nije praktičan za korištenje, ali istraživači procjenjuju da bi do 2012. godine mogli komercijalno ponuditi takve punjače. Tsau Fanghei, jedan od istraživača, čak je izrazio nadu da će te godine većina korisnika mobilnih telefona prigrliti njihov izum.