ZELENA KOMPANIJA

Apple se brine za okoliš

25.09.2009 u 16:06

Bionic
Reading

Apple je odlučio na svojoj web stranici postaviti vrlo opširne podatke o tome koliko njihovi proizvodi utječu na okoliš. Podaci obuhvaćaju utjecaj na okoliš prilikom proizvodnje, korištenja i odbacivanja proizvoda

Apple se pokušava predstaviti i kao ekološki savjesna tvrtka, pa je na svoju web stranicu postavio podatke o utjecaju njihova proizvoda na okoliš. Takvi podaci ne bi bili previše korisni u promociji tvrtke kad ne bi pokazivali značajne napretke koje je Apple ostvario u odnosu na prijašnje proizvode. Usporedba se uglavnom vrši u odnosu na proizvode iz 2006. godine i nemoguće je ne primijetiti napredak. Apple je smanjio ili potpuno izbacio potrošnju nekih od materijala koji donose veliku štetnost okolišu. Optimizirao je proizvodnju, transport, trošenje materijala za pakiranje proizvoda te na kraju i sam rad svojih računala.

Cijela jedna sekcija govori o upravljanju energijom, a Apple tvrdi da njihov operativni sustav regulira potrošnju procesora od takta to takta čime se ostvaruju uštede. Od 2006. do danas smanjili su veličinu pakiranja za svoje proizvode i na taj način se troši manje materijala za pakiranje, ali i transportira više računala odjednom. Zlobnici bi mogli primijetiti da je ovo i solidna ušteda za Apple.

Podaci o utjecaju na okolišu po satu korištenja određenog proizvoda bi mogli i neke korisnike zamisliti i možda natjerati da svoje elektroničke proizvode imaju upaljene samo kad nešto doista rade.