CINEMA 21:9

Philips predstavio televizor za filmofile

17.09.2009 u 15:40

Bionic
Reading

Philips je upriličio hrvatsku premijeru svog najnovijeg LCD televizora s ekranom omjera 2,35:1 ili 21:9. Radi se o formatu slike u kojem se distribuiraju kino-hitovi

Filmovi namijenjeni kino-distribuciji koji se mogu pohvaliti povećim budžetom masovno se snimaju u tzv. cinema formatu. Radi se o omjeru slike koji nudi još veću širinu kadra od 16:9 na koji smo navikli kod plazma i LCD televizora. Philipsov televizor prvi je u svijetu s tim omjerom slike, što ga čini idealnim za uživanje u filmskim hitovima.

Televizor je predstavio Aleksandar Ladavac iz Philipsa, a o njegovim prednostima govorio je poznati hrvatski redatelj Dalibor Matanić koji je naglasio da svaki redatelj zapravo želi snimati filmove u formatu 2,35:1, ali si ne mogu svi priuštiti tako nešto. U tom formatu masovno se snimaju filmovi producirani u Americi jer ti filmovi u pravilu imaju daleko veće budžete od europskih. Međutim, digitalna revolucija u svijetu filma će u skoro vrijeme približiti i taj način snimanja većem krugu filmaša.

Svi filmovi koji su snimljeni u cinema formatu se u tom obliku izdaju i na DVD i Blu-ray medijima, što pri reprodukciji na standardnom televizoru 16:9 ostavlja crne crte s gornje i donje strane prikaza. Philips 21:9 u potpunosti anulira te probleme. Crne crte se na Philipsu mogu javiti na lijevo i desno od slike prilikom gledanja televizijskog programa, ali to je tek sekundarna namjena ovog televizora. Njega će kupovati prvenstveno filmofili.

Philips Cinema 21:9 moći će se kupiti u hrvatskim trgovinama po cijeni od 32.000 kuna.