Tehnologija CIJENA NEPOZNATA

eBay napokon prodao Skype

  • Autor: G. M.
  • 1.9.2009 13:15:38
  • 1.9.2009 12:19:26

Tvrtka eBay je objavila da je sklopila dogovor o prodaju Skypea. Kupci su grupa privatnih investitora i osnivač Netscapea

eBay je 2005. godine kupio Skype za nevjerojatnih 2,6 milijardi dolara. Tada se to činilo kao prilično dobra investicija zbog jako skupih međunarodnih tarifa za telefoniranje, a i eBay je imao svoju računicu u integraciji Skypea u svoj aukcijski portal, čime bi olakšao komunikaciju između prodavača i kupaca. Nažalost, taj plan je propao jer eBay nikako nije uspio smisleno ubaciti taj vid komunikacije u trgovanje.

Nakon nekog vremena je Skype postao teret oko vrata eBayu jer ga je zapravo udaljavao od izvornog poslovanja te se odlučio na prodaju. Razlog prodaje: ograničena mogućnost sinergije. Prodaja baš i nije išla kako treba jer je eBay očigledno htio vratiti dobar dio sada očito prevelike cijene plaćene za Skype. Navodno je eBay tražio dvije milijarde dolara.

Među privatnim investitorima koji su se odlučili na kupnju Skypea je navodno i osnivač Netscapea Marc Andreessen, a cijena po kojoj je prodan nije poznata javnosti – još. Za vrijeme koliko je Skype bio u vlasništvu eBaya, broj korisnika mu se popeo sa 53 milijuna na 405 milijuna, ali većina ih i dalje koristi besplatnu komunikaciju između dva računala.

www.ebay.com

www.skype.com

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još