NOVA DIMENZIJA OBRAZOVANJA

Microsoft i partneri predstavljaju učionice budućnosti

05.06.2014 u 12:12

Bionic
Reading

Microsoft je uputio pozivnicu za medije, partnere i korisnike na predstavljanje učionice budućnosti. Microsoft, Hewlett-Packard i STORM Computers predstavljaju zajedničko rješenje pametnih učionica koje će se održati u četvrtak, 05. lipnja s početkom u 11:00 sati u osnovnoj školi 'Rikard Katalinić Jeretov' u Opatiji

Na poticaj CARNet-a i bliskom suradnji tvrtki Microsoft, Hewlett-Packard i STORM Computers postignut je veliki iskorak ka budućnosti obrazovanja, gdje se kroz sustav pametnih učionica omogućuje izvođenje obrazovnog procesa uz korištenje multimedije i interneta s ciljem poboljšanja kvalitete učenja.


Ovom prilikom tvrtka Microsoft uručenjem tableta i zaslona osjetljivog na dodir, omogućila je osnovnoj školi da postane nositelj oblikovanja budućnosti hrvatskih škola.

Korištenje tablet računala i pametne ploče osjetljive na dodir omogućit će nastavnicima i učenicima škole da ostvare interaktivno i personalizirano 'jedan na jedan' učenje i da koriste brojne interaktivne sadržaje, te će učenike dodatno motivirati na veću uključenost u nastavi. Korištenje Microsoft Office 365 paketa u nastavi omogućit će bolju komunikaciju između nastavnika i učenika, dostupnost dokumenata u Cloudu i to sa bilo koje lokacije, mogućnost kvalitetnog i brzog dijeljenja informacija, sinhronizaciju s pametnim telefonima te korištenje svih Microsoft Office programa.

'Veliko mi je zadovoljstvo što će učenici osnovne škole 'Rikard Katalinić Jeretov' biti u mogućnosti pratiti nastavu i obavljati svakodnevne školske zadatke uz pomoć modernih Microsoftovih tehnologija. Uz Office 365 paket u Cloudu, komunikacija između nastavnika, ali i između učenika bit će brža i efikasnija', rekla je Željka Baniček iz tvrtke Microsoft Hrvatska.

'Opremanje učionice suvremenim nastavnim pomagalima kao što su tablet računala i veliki zaslon osjetljivim na dodir rezultat je djelovanja i angažmana čitave naše škole koja je ovime postala jedna od vodećih škola u uvođenju informacijsko – komunikacijske tehnologije u nastavu i općenito u rad ustanove. Zahvalni smo tvrtkama Microsoft, HP i STORM na ustupljenim uređajima i tehnologiji koji će uvelike unaprijediti rad nastavnika te dodatno motivirati naše učenike', rekao je Fredi Glavan, ravnatelj škole.

'CARNet već dugi niz godina surađuje s osnovnom školom Rikarda Katalinića Jeretova kao jednom od škola predvodnica u uvođenju IKT-a u nastavni proces i poslovanje škole. Nastavnici škole, predvođeni i podržani od ravnatelja, često su polaznici različitih CARNetovih obrazovnih programa u nastojanju da učenicima osiguraju što kvalitetnije i modernije obrazovanje. Izuzetno nam je drago što je škola uključena u ovaj projekt čime je dobila priliku da dodatno unaprijedi proces učenja i poučavanja, koju će, sigurni smo, znati maksimalno iskoristiti. Podrška opremanju škole najsuvremenijom informacijskom opremom i digitalnim sadržajima u skladu je s CARNetovim nastojanjem da osigura potrebnu infrastrukturu i tehnologiju za što veći broj škola u Republici Hrvatskoj', rekla je Branka Vuk, pomoćnica ravnatelja CARNeta za podršku obrazovanju.

Koncept Učionice budućnosti temelji se na implementaciji i integraciji naprednih hardverskih i softverskih tehnoloških rješenja u klasične školske učionice s ciljem unapređenja izvođenja nastave. Rješenje omogućava izvođenje interaktivne nastave, korištenje nastavnih materijala u elektroničkom formatu (e-udžbenici, prezentacije, animacije, video-filmovi), provođenje dinamičkih testova i kvizova znanja, praćenje aktivnosti pojedinog učenika, prikupljanje i analizu aktivnosti i rezultata ispita pojedinog učenika, te međusobnu komunikaciju između nastavnika i učenika.

Osnovni dijelovi rješenja su mrežna i bežična infrastruktura za povezivanje pojedinih komponenti rješenja, pametna ploča, tablet računala, softversko rješenje za upravljanje učionicom i pametnim uređajima te elektronički nastavni sadržaj. Dio rješenja predstavlja i edukacija i trening nastavnika koji će izvoditi nastavu u Učionici budućnosti.