STUDIJSKA FOTOGRAFIJA

Amazonu odobren apsurdan patent, fotografi bijesni

30.05.2014 u 07:04

Bionic
Reading

Američki patentni ured nedavno je odobrio Amazonov zahtjev za patentom pod oznakom 8,676,045 i imena 'Studio Arrangement', koji objašnjava međusobni položaj kamere, pozadine, subjekta i studijskog osvjetljenja - nešto što se koristilo otkako postoji studijska fotografija. Reakcije javnosti, a posebno fotografa su izrazito negativne, a red je došao i na peticiju

Desetljećima staru ideju Amazon je odlučio patentirati iz nepoznatih razloga, no valja se optimistično (i uzaludno) nadati kako je kompanija to učinila kako bi ukazala na rupe koje postoje u patentnom sustavu SAD-a.


Sreća u cijeloj priči je utoliko što je tehnika koju opisuje Amazon vrlo specifična pa tehnički i najmanji pomak može olakšati stvar fotografima koji se pitaju hoće li Amazon sada tužiti kompletan svijet studijske fotografije koji se usudi koristiti 'subjekte pred bijelom pozadinom'.

David Hobby, poznat sa stranice Strobist koja se bavi baš fotografijom, rekao je kako čestita Amazonu - jer je kompanija uspjela učiniti ono što tisuće tehnoloških novinara i blogera nije objasnilo - demonstrirati koliko je 'sulud patentni proces'.

Slučaj je vrlo brzo postao atraktivnim u različitim medijima - pa i onim (ne)ozbiljnim poput showa Stephena Colberta. Colbert je šaljivo rekao kako Amazon sad legalno 'ima vlasništvo nad idejom prikazivanja stvari'.

Kako bi sudjelovali u peticiji koja pokušava učiniti nešto po ovom pitanju, svakako posjetite link