ČESTITAMO

ZIP uspio - u 12 dana prikupili su 50 tisuća funti

29.05.2014 u 05:41

Bionic
Reading

U inkubator za startupove novac su, uz suosnivače, uložili i poduzetnik i investitor Nenad Bakić te stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić. Najveća pojedinačna uplata stigla je iz Kanade

Zagrebački inkubator poduzetništva uspješno je prikupio ciljani iznos od 50 tisuća funti (blizu pola milijuna kuna) za svoj projekt ZIP Accelerator 1


Zadovoljni su ostvarenim rezultatom, pa su odmah iskoristili mogućnost overfundinga, odnosno nastavka prikupljanja sredstava, za dodatnih 25 tisuća funti (oko 230 tisuća kuna). Uplate za novu rundu već su stigle - prvog dana uplaćeno je 2830 funti (nešto više od 26 tisuća kuna).

Ukupno je u kampanji do sada sudjelovalo 120 investitora iz 18 zemalja, što znači kako su investitori u prosjeku uplaćivali 440 funti (malo više od četiri tisuće kuna), gotovo pa pet puta veći od minimalnog iznosa za uplatu (90 funti, odnosno oko 830 kuna).

Najviše investitora je iz Velike Britanije (43), Hrvatske (39) i Portugala (8). Suosnivači ZIP-a Mihovil Barančić i Saša Cvetojević uplatili su 20 posto prvotno traženog iznosa. odnosno deset tisuća funti (oko 92 tisuće kuna), a treba u tu skupinu računati i Damira Sabola, koji je uplatio tisuću funti (oko 9,2 tisuće kuna).

Među deset najvećih investitora ima poznatih imena, pa i iznenađenja. Za najveću uplatu pobrinuo se kanadski Hrvat Damir Šlogar. Osnivač tvrtke koja stoji iza računalne igre Big Blue Bubble uplatio je 10 tisuća funti (oko 92 tisuće kuna).

Cvetojević i Barančić su uplatili pet tisuća funti (oko 46 tisuća kuna). Denis Carar (Slovenija), Lucijan Carić (osnivač tvrtke Qubis) i anonimni ulagač iz Bugarske po 2500 funti (oko 23 tisuće kuna), Tomislav Šekerija s dvije tisuće funti (blizu 18,5 tisuća kuna), Nenad Bakić, Ratko Bajakić i još četiri neimenovana britanska investitora po tisuću funti (oko 9,2 tisuće kuna).

'Nadamo se da će i dodatni dio kampanje biti jednako uspješan, a na jesen nas u ZIP-u čeka posao selekcije timova te početak investiranja u odabrane startupove', rekao je Barančić.