Tehnologija KNJIGE U FORMATU EPUB

Google nudi više od milijun besplatnih e-knjiga

  • Autor: G. M.
  • 27.8.2009 13:53:55
  • 27.8.2009 11:05:17

Google godinama skuplja knjige kojima su istekla autorska prava i digitalizira ih. Knjige se nude u poznatom PDF-u i u formatu EPUB, prilagođenom elektroničkim čitačima

Google provodi vrlo ambiciozan, ali vrijedan projekt digitalizacije knjiga kojima su istekla autorska prava. Uglavnom se radi o starijim djelima koja će u papirnatom obliku definitivno propasti kroz neko vrijeme, a u digitalnom obliku postaju dostupna svima. Internetski div posuđuje knjige iz knjižnica diljem svijeta i fotografira svaku stranicu te ih zatim spaja u jednu veliku fotografiju iz koje se izvlači tekst softverom OCR. Google čuva originalnu digitalnu fotografiju u svom arhivu, a izvučeni tekst pretvara u HTML, PDF ili EPUB.

Najzanimljiviji je format EPUB, jer je prilagođen sve popularnijim elektroničkim čitačima, a radi se otvorenom i besplatnom standardu koji za sad najbolje podržavaju Sonyjevi elektronički čitači. O Sonyjevim novim čitačima koji uključuju podršku za EPUB smo pisali ovdje.

Podrška za otvoreni standard formata elektroničkih knjiga će se vrlo vjerojatno moći dodati i u druge čitače, ali to prvenstveno ovisi o njihovima proizvođačima.

Google Books

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još