KONFERENCIJA HP 360

HP vidi cijelu Europu u računalnom oblaku

15.05.2014 u 13:02

Bionic
Reading

Tu je viziju jedne od najvećih svjetskih IT korporacija s posjetiteljima šeste konferencije 'HP 360 - New Style of IT' podijelio Munir Ismet, voditelj HP-ovog odjela za rješenja u računalnom oblaku za regiju EMEA u segmentu Javnog sektora, zdravlja i edukacije

U HP-u su to zamislili kao digitalni sustav - svojevrstan oblak koji bi povezao više manjih oblaka - a u koji bi bili uključeni pružatelji IT usluga, razvojni programeri, državna i javna uprava te poduzeća na svim razinama.


Počivao bi na otvorenim standardima, bio usklađen s regulativom Europske unije (sadašnjom i budućom), a služio bi kao platforma za stvaranje, dijeljenje i korištenje cloud usluga na cijelom području EU.

Takav bi sustav, uvjeren je Ismet, nudio prednosti za sve uključene jer bi ubrzao i pojednostavio poslovanje, snizio troškove i tješnje integrirao tržište, između ostalog. Prioriteti pri njegovom stvaranju bili bi sigurnost, povezivost i prenosivost.

Nije naznačio koliko bi ostvarivanje tog ambicioznog nauma moglo koštati, kao ni koliko bi moglo trajati. No, naglasio je kako će cloud u 2016. godini biti industrija vrijedna 150 milijardi dolara (825 milijardi kuna) te kako EU očekuje da će do 2020. otvoriti 2,5 milijuna novih radnih mjesta i uštedjeti 160 milijardi eura uštede godišnje (1,2 bilijuna kuna) za reinvestiranje.

Boris Bauk, direktor hrvatskog ogranka HP-a (klikni za uvećanje)


Od HP-a možemo očekivati nastavak ulaganja u istraživanje i razvoj, naročito u univerzalnu memoriju, fotoniku te energetski i algoritamski optimizirane ekosustav SoC.

Nastavit će nuditi integrirana rješenja u računalnom oblaku putem spoja konvergirane infrastrukture, hardvera i softvera, oslanjajući se na mrežu partnera, koja u Hrvatskoj broji njih više od 60, rekao je Martin Kubala, direktor HP-a za jugoistočnu Europu.

Tijekom konferencije objavljeno je kako hrvatski ogranak HP-a, nakon 14 godina, napušta Alojzije Jukić, koji će prijeći na mjesto direktora tvrtke Comping.

'Izuzetno sam zadovoljan što šestu godinu zaredom imamo mogućnost organizirati ovu konferenciju i na jednom mjestu okupiti više od 400 sudionika iz cijele Hrvatske. Posebno mi je drago što su s nama danas ovdje bili neki od najvećih europskih stručnjaka za cloud tehnologije čija su iskustva neprocjenjiva', rekao je Boris Bauk, direktor Hewlett-Packard Hrvatska.