NE MOGU BEZ NJEGA

Ovisnost o internetu češće pogađa tinejdžerice

09.05.2014 u 15:24

Bionic
Reading

Četiri od deset tinejdžera vjeruje kako su ovisne o internetu. Među njima su češće djevojke nego dječaci, otkrilo je nedavno istraživanje. Gadgete nose sa sobom i u krevet

Mladi sve više pokazuju znakove opsesivnosti prilikom korištenja tablet računala i pametnih telefona. U nekim slučajevima ih nose sa sobom u krevetu i smatraju da im je bolje u društvu s gadgetima nego s ljudima.


To je otkriće potaklo dobrotvornu udrugu Tablets for School, koja je provela istraživanje, na objavljivanje uputa kako obitelji mogu postaviti granice ne bi li stvorile uvjete za zdrav odnos s internetom.

Preporuke uključuju zabranu nošenja uređaja u krevet i korištenje budilica za buđenje, umjesto pametnih telefona i tableta te određivanje dijelova dana kad djeca nisu na internetu, kao i pronalaženje drugih aktivnosti kojima će razbijati dosadu.

Istraživanje je obuhvatilo više od dvije tisuće učenica i učenika starih od 11 do 17 godina. Pokazalo je kako njih 39 posto vjeruje kako su ovisni o internetu. To je uvjerenje izrazilo 46 posto djevojčica i 36 posto dječaka. Djevojke provode više vremena brbljajući s prijateljima i prijateljicama na društvenim mrežama, dok se dečki više posvećuju računalnim igrama.

Gotovo dvije trećine (64 posto) reklo je kako uređaje nosi u krevet sa sobom. Među njima, najviše je onih koji koriste mobitel ili računalo za razgovor s prijateljima na društvenim mrežama, gledanje filmova i igranje igara, piše Daily Mail