IMPRESIVNA BROJKA

Milijarda ljudi koristi Facebook na mobitelima

25.04.2014 u 11:27

Bionic
Reading

Uz uvid u financijske rezultate dobili smo i friške podatke o broju korisnika najveće svjetske društvene mreže na raznim platformama

Facebook je napokon uspio prijeći granicu od milijarde aktivnih korisnika na mobilnim uređajima. Prema podacima koje su objavili, sad su na 1,01 milijardu aktivnih korisnika na pametnim telefonima i tabletima, 35 posto više nego u isto vrijeme lani.


U Facebooku kao aktivnog korisnika definiraju osobu koja se u razdoblju od 30 dana 'logirala na tu društvenu mrežu pomoću web odredišta ili mobilnog uređaja, koristila aplikaciju Messenger, ili dijelila sadržaj ili aktivnost s kontaktima na Facebooku, izravno ili putem aplikacije i servisa vanjskih dobavljača koji su integrirani u Facebook'.

Što se mobilnih korisnika tiče, to su svi koji su koristili Facebookovumobilnu aplikaciju, odnosno web odredišta kao što je m.facebook.com i slična. Messenger trenutno broji više od 200 milijuna aktivnih korisnika, što i nije čudno ima li se u vidu kako je Facebook tu aplikaciju prilično agresivno nametao.

Velik dio Facebookovih razvojnih planova počiva na povećanju broja mobilnih korisnika. Prema procjeni tvrtke EMarketer, Facebook će tijekom ove godine zauzeti do 22 posto tržišta mobilnog oglašavanja, vrijednog 31,5 milijardu dolara (više od 173 milijarde kuna), na kojem glavnu riječ još uvijek vodi Google, s udjelom od 49 posto.

Ukupno, Facebook ima 1,28 milijardi aktivnih korisnika mjesečno, 15 posto više nego lani. Dnevno aktivnih korisnika ima 802 milijuna, (+21 posto), od kojih je 609 milijuna na mobilnim uređajima (+43 posto).

U prosjeku, Facebook uprihodi dva dolara (oko 11 kuna) po svakom korisniku - 1,81 od oglašavanja, 0,19 od drugih izvora. To je nešto manje od rezultata ostvarenog tijekom prošlog kvartala, ali ne puno. Najviše novca stiže od korisnika u SAD-u i Kanadi, piše PC Mag