KRENUO EUVOX 2014

Pronađite svoje političko 'ja' online

24.04.2014 u 15:10

Bionic
Reading

EUvox 2014 je platforma online koja će vam olakšati odabir političke opcije na izborima. Od 24. travnja dostupna je za predstojeće europske izbore u svim zemljama EU, uključujući Hrvatsku. Zanimanje je već na početku bilo prilično veliko

'S ovom platformom želimo povećati osviještenost te motivirati birače na izlazak na izbore, informirati ih i pomoći im da pronađu sebe u europskom političkom spektru', kazala je Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.


Nije riječ o klasičnoj aplikaciji, već responzivnoj platformi kojoj možete pristupiti s osobnog računala, pametnog telefona ili tableta, a o kojoj smo već pisali. Dostupna je na ovom linku

Tijekom predstavljanja nismo imali prilike vidjeti kako funkcionira. Naime, kako je pokrenuta u svih 28 zemalja EU istovremeno, interes korisnika je bio veći od očekivanog, pa se platformi nije moglo pristupiti. Stoga budite strpljivi ako se ne otvori baš odmah.

Sastoji se od 30 pitanja, podijeljenih u tri tematske skupine - ekonomija, društvo i EU. Pitanja su uglavnom zajednička za svih 28 članica, no hrvatska verzija ima sedam specifičnih, poput onih o ćirilici u Vukovaru, otpuštanjima u javnim službamama...

Pomoću vaših odgovora odredit će gdje ste na političkom spektru, kao i kojoj ste od sedam stranaka i koalicija uvrštenih u platformu najbliže po svjetonazoru i odnosu prema ključnim temama za hrvatsko društvo.

Svoje ćete stavove moći usporediti ne samo s drugim biračima u Hrvatskoj, već i s onima diljem Europske unije. Koristi ju se već neko vrijeme u zemljama poput Finske, Nizozemske, Njemačke i Švicarske.

'Prvenstveno je namijenja biračima koji ne znaju žele li izaći na izbore, kao i onima koji nisu sigurni kojoj bi stranci ili koaliciji dali glas. Neće uvjeriti HDZ-ovca da glasuje za SDP i obrnuto, ali može potaknuti neodlučne. Nije novina u europskoj političkoj praksi, ali jest u Hrvatskoj', kazao je Dario Nikić Čakar, član hrvatskog znanstvenog tima koji je sudjelovao u izradi hrvatske verzije EUvoxa 2014.

'Prva verzija pojavila se u obliku knjige u Nizozemskoj, a od sredine 2000-ih ovaj je alat iznimno popularan. Statistički podaci pokazuju kako ova aplikacija, i njoj slične, zaista motiviraju birače na izlazak na europske izbore', dodao je Nikić Čakar.

Osim na stranicama Europskog parlamenta, EUvox 2014 naći ćete i na web odredištu GONG-a, a uskoro i Hrvatske radio-televizije, RTL-a te Styrijinim izdanjima (Večernji list, 24 sata).

Više:EUvox2014