PROFIT I PRIHODI RASTU

Apple prodao manje iPada, no više iPhonea

24.04.2014 u 14:35

Bionic
Reading

Apple je objavio kako su za drugi poslovni kvartal 2014. godine, koji je završio zaključno s 29. ožujka ostvarili 45,6 milijardi američkih dolara u prihodima te 10,2 milijarde dolara profita. Ipak, čini se da su neka tržišta sad već polako stigla u fazu zasićenosti, što se posebno vidi na lošijim prodajnim rezultatima za iPad

U odnosu na drugi poslovni kvartal 2013. godine, Apple je isporučio 16,8 posto više iPhonea (43,72 milijuna jedinica u drugom kvartalu tekuće poslovne godine), ali je isporučeno i kakvih tri milijuna iPad tableta manje, što je pad od 16,07 posto.


Usprkos tom padu isporučenih tableta, Apple je u odnosu na isto razdoblje lani uvećao prihode za 4,59 posto, a profit je povećan za čak 7,37 posto. Tim Cook ipak nije izravno okrivio stanje tržišta, već baratanje inventarom. Štoviše, u kompaniji smatraju da je pad prodaje kupcima u konačnici bio kakvih tri posto, a ne 16, kako govore sirovi brojevi iz rezultata.

Bez posebnog iznenađenja, nastavio se drastičan pad prodaje iPoda, ovaj put od 50,98 posto. Apple je isporučio svega 2,76 milijuna jedinica tih uređaja, ali je isporučeno nešto više Mac računala (4,14 milijuna).

Tim Cook je u govoru pohvalio nove fenomenalne poslovne rezultate, ali se dotakao i Microsofta. Čelnik Applea smatra da je Microsoft trebao ranije razviti Office za iPad, 'radi njih samih'. 'Office je ključna franšiza za poslovne korisnike i imati ga na iPadu je dobro. Svim srcem pozdravljamo Microsoft u App Store, a reakcije potrošača su vrlo pozitivne', dodao je Cook.

Što se budućnosti iPada tiče, Cook smatra da je ona vrlo dobra. 'U svega četiri godine nakon što smo otkrili prvi iPad, prodali smo više od 210 milijuna jedinica; više nego je itko mogao i pomisliti', rekao je.

Više informacija o rezultatima iz drugog poslovnog kvartala je moguće pronaći na linku