NE MOŽEMO BEZ NJIH

Vrijeme je da priznamo, ovisni smo o mobitelima

24.04.2014 u 14:10

Bionic
Reading

Ovisnici o mobitelima otvaraju i do šezdeset aplikacija dnevno. Žene su češće u toj skupini nego muškarci. Jeste li i vi među njima?

U Flurryju, tvrtci koja se bavi analizom aplikacija, posegnuli su za podacima koje su prikupili i proučili ponašanje potrošača koji intenzivno koriste svoje pametne telefone ili tablete. Prate 500 tisuća aplikacija na 1,3 milijarde uređaj. Ovdje izneseni podaci su iz ožujka ove godine.


Po njihovoj klasifikaciji, ovisnik o mobilnim uređajima je osoba koja otvara aplikacije češće od 60 puta dnevno. Njihov je broj porastao 123 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, sa 79 milijuna na 176 milijuna, daleko više nego u drugim skupinama koje prate.

52 posto te skupine čine žene, 48 posto muškarci. Među prosječnim korisnicima taj je omjer obrnut. Razlika se čini malom, ali i nije baš kad se pretoči u brojke: to znači kako je 15 milijuna više ovisnica nego što je ovisnika.

Po godinama, u toj je skupini najviše tinejdžera, studenata i sredovječnih osoba. Potonji su iznenadili analitičare, koji pretpostavljaju kako je takav rezultat posljedica toga što mobitel koriste kako bi ostali u kontaktu s drugim članovima obitelji.

Nosivo računalstvo, upozoravaju, moglo bi dovesti do naglog porasta korištenja mobilnh aplikacija. Ljudi koji su u skupini ovisnika ionako nikamo ne idu bez svog mobilnog uređaja, pa će im prijelaz na nešto što mogu nositi kao dio odjeće ili na drugi način biti posve prirodan.

U porastu među britanskim stanovništvom je i nomofobija, strah od toga da ćete biti bez mobitela. Prema rezultatima nedavnog istraživanja, petina ispitanika provjerava e-poštu u krevetu, a pola ih nosi mobitel na plažu dok su na odmoru.

Malo više od pola ispitanika brine zbog mogućnosti da ne mogu kontaktirati druge mobitelom. Žene češće podliježu tom tjeskobnom stanju nego muškarci, piše Daily Mail