PATENTNI RAT IDE DALJE

Samsung i Apple se nastavljaju bosti rogovima, pridružio se i Google

24.04.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Već nekoliko tjedana traje novi sudski proces u kojem Apple traži ogromnu odštetu od Samsunga zbog povrede patenata. Ovaj tjedan je prvi da se Samsung našao u ofenzivi - i to s dva vlastita patenta

Patenti koje Samsung drži valjanima i napada Apple su vezani za FaceTime pozive na Appleovim uređajima te foto galerije koje se može pronaći na iUređajima. Samsung navodi kako svaki put kada se uspostavi FaceTime poziv putem mobilnih mreža Apple krši njihov video patent.


Apple je odgovorio na to navodeći kako je riječ o tehnologiji koja postoji 'još iz ere VCR-a i Betamaxa', što je osporio Samsungov svjedok Dan Schonfeld. FaceTime značajka se pojavila s iPhoneom 4 2010. godine, a tek s pojavom iOS platforme u verziji 6 (2012. godine) ta značajka je koristila mobilne mreže.


Drugi Samsungov patent se tiče galerija, koje su izvorno osmišljene od strane Hitachija 1997. godine, a koje je pak Samsung kupio 2011. godine. Kompanija za oba patenta traži odštetu od 6,9 milijuna američkih dolara. Za video patent traži veći dio iznosa, to jest 6,78 milijuna.

Kompanija iz Cupertina pak navodi da je Samsung kupio oba patenta samo i isključivo za osnaživanje slučaja na sudu, umjesto korištenja vlastitih inovacija. Uz to su pozvali i jednog od svojih zaposlenika koji je trebao objasniti da je FaceTime potpuno izvoran izum.

Bitka oko patenata se nastavlja, a ostatak tjedna Apple će na sudu nastojati ukloniti glavobolje vezane uz FaceTime. Sljedeći tjedan obje kompanije će imati pravo na dvosatni iskaz i završne argumente prije nego porota počne s raspravom.

Novitet u cijeloj priči je svakako zanimanje koje je pokazao Google. Dok se do sada (uspješno i pomoću Motorole Mobility) ograđivao od sudskih procesa, po svemu sudeći će aktivno pomoći Samsungu u borbi s Appleom. Navodno će pomoći i u pokrivanju troškova, u slučaju da Apple pobijedi u procesu, kako piše Recode.