PREDSTAVLJEN ONEPLUS ONE

Samsung, Apple i ostali napokon imaju konkurenciju

23.04.2014 u 13:34

Bionic
Reading

Nakon nekoliko mjeseci izazivanja i podizanja napetosti kod potencijalnih potrošača, ali i novinara, OnePlus je otkrio One, svoj prvi pametni telefon koji na papiru konkurira apsolutnom vrhu ponude u ovom segmentu. Štoviše, to pruža po cijeni višestruko nižoj od konkurencije

Kompanija je uistinu izazivala - ali i ispunila obećanje o cijeni. Što onda donosi uređaj koji u svojoj 16GB verziji košta svega 2.000 kuna? Mnogo toga, ali bez iznenađenja, s obzirom na sve procurene informacije.


Srce ovog smartphonea čini Qualcommov svježi čip Snapdragon 801 (8974AC), koji u sebi sadrži četiri Krait 400 procesorske jezgre na radnom taktu od 2,5GHz te Adreno 330 grafički podsustav na radnom taktu od 578MHz. Tu je još i 3GB LPDDR3 radne memorije, a sliku upotpunjuje 5,5-inčni 1080p ekran te 13-megapikselna Sonyjeva kamerica nove generacije (IMX214, s f2,0 optikom). S donje strane uređaja se nalaze stereo zvučnici, a pri njihovoj konstrukciji je pomogao audio div JBL.

Klik za uvećani prikaz - OnePlus One u dvije varijante


OnePlus One sa softverske strane čini CyanogenMod 11S, kojem je pak temelj Android 4.4 KitKat. Posebnost je svakako moderno i minimalističko sučelje, a kompanija je općenito posebnu pažnju posvetila dizajnu uređaja iz samih temelja. OnePlus tvrdi da je One najlakši uređaj dijagonale 5,5 inča uopće.

Prigodom predstavljanja su izjavili kako žale tek za jednom stvari - nekorištenjem metalnih okvira. Objasnili su da su taj dio izostavili jer se stvarao problem s antenama, baš kao i s općom masom uređaja. U konačnici One mjeri 152,9 x 75,9 x 8,9 milimetara, a rubovi uređaja su debljine svega 4,6 milimetara.

Iako baterija od 3,100mAh nije izmjenjiva, OnePlus One će imati StyleSwap izmjenjive stražnje pokrove u hrpi varijanti:


Verzija kapaciteta 64GB bit će tek za 30 eura skuplja (299 eura) od osnovne, a ostatak komponenti će biti identičan. Potrošači bi se u konačnici mogli odlučiti i na kapacitetniju varijantu s obzirom na to da uređaj nema utor za microSD kartice.

Klik za uvećani prikaz


OnePlus One će se moći nabaviti u Austriji, Belgiji, Kanadi, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Hong Kongu, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj, Tajvanu, Ujedinjenom Kraljevstvu te SAD-u u drugom kvartalu godine. Više tržišta bi se trebalo otvoriti s vremenom, a kompanija za sada nije detaljizirala pozivnice, kojima bi se uređaji trebali prvotno prodavati. Za sve navedene zemlje bi trebala vrijediti puna i odgovarajuća garancija kao i korisnička podrška.