ZAGLEDANI U EKRAN

Roditeljima su mobiteli draži od vlastite djece?

24.04.2014 u 08:21

Bionic
Reading

Stručnjaci za razvoj djeteta bilježe sve više slučajeva u kojima roditelji ignoriraju svoju djecu u korist svojih pametnih telefona. Djeca ih zbog toga mrze. Mobitele, ne roditelje. A možda i njih

U knjizi The Big Disconnect: Protecting Childhood and Family Relationships in the Digital Age psihologinja Catherine Steiner-Adair tvrdi kako u tehnološki opsesivnijim dijelovima SAD-a roditelji zanemaruju djecu zato što su im pametni telefoni zanimljiviji. Navodi i primjere.


Jedno je dijete tako bacilo roditeljski smartphone u WC. Drugo se pojadalo kako se osjeća kao da je ocu dosadilo, zato što će se on 'javiti na svaki poziv, odgovoriti na svaki SMS, u bilo koje vrijeme - čak i na vučnici'.

Dr. Jenny Radesky, pedijatrica koja se specijalizirala za razvoj djeteta, primijetila je kako neki roditelji više pažnje obraćaju na zaslone nego na vrištanje. Zajedno s još dvoje suradnika, proučavala je ponašanje roditelja i djece u restoranima brze hrane.

Od 55 promatranih skupina u kojima su bili roditelji i djeca, u 40 njih roditelji su izvukli smartphone, a mnogi su se činili kao da ih više zanimaju od djece. 27 posto roditelja koristilo je mobitele cijelo vrijeme. U jednom je slučaju otac vikao na djecu, tražeći da se stišaju dok je na telefonu. Klinci su zapjevali još glasnije.

Brojni roditelji daju djeci tablet računala kako bi ih primirili, čak i kad su vrlo mlada. Učitelje i nastavnike to brine jer primjećuju kako djeca ne razvijaju neke temeljne motoričke vještine, ali i pada razina interakcije roditelja i djece, piše CNET