PRIJETNJA KOMPAKTIMA

HTC-ovi mobiteli uskoro dobijaju optički zoom

23.04.2014 u 14:42

Bionic
Reading

HTC One (M8) je ugledao svjetlo dana, a s njim i nova generacija HTC-ove kamerice. Bez optičke stabilizacije slike ali uz hrpu nekih drugih noviteta, nerijetko je upravo taj segment činio naslovnice. Ne osvrćući se pretjerano na relativnu nekonkurentnost u segmentu najviše kvalitete mobilne fotografije, HTC ima prilično opake planove za budućnost

HTC-ov stručnjak za kamerice, Symon Whitehorn je za Vodafone blog objasnio što slijedi u budućnosti, kao i zašto se u kompaniji nisu odlučili na mogućnost snimanja 4K videa. Ukratko, što se potonjeg tiče - smatraju da tržište jednostavno nije zrelo za to, iako su u kompaniji bez problema 'mogli ubaciti i takvu mogućnost'.


'Kada gledate na kvalitetu 4K snimaka, u pitanju je tek 8MP (Ultrapixel kamerica HTC-a je na 4MP, op.a.). To je dobra razina, jer iznad toga nismo sigurni kakva je točno dobrobit', rekao je Whitehorn, pomalo zaboravivši što konkurencija radi s fizički velikim senzorima visoke razlučivosti (oversampling). Ipak, lako je zaključiti kako će upravo 8MP biti sljedeći cilj kompanije, uz pokušaj zadržavanja 'Ultrapixel' tehnologije, tj. korištenja fizički većih piksela za bolje snimke u lošim uvjetima osvjetljenja.

U kompaniji smatraju da će mobilni uređaji u budućnosti morati pružati sve više po pitanju kvalitete i mogućnosti snimanja fotografija. Stoga je 'optičko zumiranje prirodan sljedeći korak'. Whitehorn navodi kako je kompanija na kakvih 12-18 mjeseci od otkrivanja vlastitog rješenja, što navode i kao razlog kontra korištenja velikih senzora visoke razlučivosti. Živi bili pa vidjeli.