(VIRTUALNA) STVARNOST

Samsung želi patentirati potpuno prozirne zaslone

22.04.2014 u 21:17

Bionic
Reading

USPTO (US Patent & Trademark Office) je nedavno primio i objavio Samsungovu patentnu aplikaciju za prozirnim ekranom, koji spaja stvarni svijet s onim virtualnim. Riječ je o mogućnosti prikazivanja stvarnog predmeta koji se nalazi iza ekrana s virtualnim predmetom, koji se može 'montirati' na stvarni pomoću ekrana

Stvari su zapravo mnogo detaljnije od korištenja prozirnog ekrana na kojem se prikazuje svojevrstan overlay. Dok se prozirni zasloni već godinama prikazuju po IT sajmovima, ovaj uključuje i skeniranje položaja korisnika-promatrača, ali i stvarni predmet iza ekrana, a sve kako bi korektno prikazao virtualni dio predmeta preko stvarnog.


U slučaju da je udaljenost korisnika-promatrača i virtualnog predmeta bliža od stvarnog, slike tih predmeta se neće preklapati na prozirnom ekranu. S druge strane, ako je razmak između korisnika i virtualnog predmeta viši od stvarnog predmeta, ekran će prikazati sliku koja će izgledati projicirano na stvarni predmet, a istovremeno će se pratiti i položaj očiju promatrača za eventualne korekcije.

Mogućnosti primjena je pregršt, a mnogi spominju izloge s odjećom koji koriste stvarne lutke na koje se preklapa odjeća po potrebi.