KRAJ ERE

Posljednji pozdrav Nokijinim mobitelima, Microsoft preuzima stvar

22.04.2014 u 12:04

Bionic
Reading

Bliži se i službeni kraj jedne te početak (nadamo se) nove ere za legendu mobilne telefonije. Nakon što su riješeni problemi s regulatorima, Nokijin odjel mobitela 25. travnja postaje Microsoftovo vlasništvo

Uz kompaniju, pogone i zaposlenike, Microsoft će na godinu dana preuzeti i web odredište nokia.com, kao i Nokijine korisničke račune na društvenim mrežama, iako ostatak finske tvrtke nastavlja poslovati pod svojim imenom.


Nokijin direktor Stephen Elop vratit će se u Redmond, gdje će preuzeti mjesto direktora odjela za hardver. Bit će jedan od približno 32 tisuće Nokijinih zaposlenika koji će promijeniti poslodavca.

Preuzimanje Nokije, vrijedno sedam milijardi dolara, dolazi usred divovskog zaokreta za Microsoft. Ne samo što je je Stevea Ballmera na čelu tvrtke zamijenio Satya Nadella, već i cijela kompanija prolazi kroz preobražaj, iz tradicionalne softverske tvrtke u onu usmjerenu više na uređaje i usluge.

Nokijine Lumije i Microsoftov Windows Phone polako povećavaju tržišni udio, ali još uvijek nisu ni približno u poziciji iz koje bi mogli zaprijetiti dominaciji Androida i Applea na tržištu pametnih telefona i tableta.

Hoće li Nokia uspjeti svoj izraziti fokus na korisnike prenijeti i na društvo u Redmondu ili će se utopiti u znatno većoj i krućoj matičnoj korporaciji, ostaje za vidjeti.


S novitetima predstavljenim tijekom nedavne konferencije Build - poput poboljšane nadogradnje za Windows 8.1, centra za obavijesti i iznenađujuće korisne digitalne pomoćnice Cortane - Windows Phone napokon je postao operativni sustav koji se može nositi s Androidom i iOS-om, barem na razini temeljnog korisničkog iskustva.

Najavljene su i univerzalne aplikacije za Windowse, koje neće ovisiti o platformi na kojoj se vrte. Prve su se već počele pojavljivati u Microsoftovom dućanu online Store.

Uz to, Microsoft je počeo dijeliti Windows Phone besplatno proizvođačima mobitela, kako bi pogurao prihvaćanje tog operativnog sustava, ali i primirio nezadovoljstvo zbog preuzimanja Nokije.

Što će biti s Nokijinim modelima iz serije X, koji se vrte na modificiranoj inačici Androida? Zasad se još ne zna. No, čini se kako su u Redmondu spremni s time eksperimentirati, bar neko vrijeme, piše PC World