INTERVJU: LUKA SUČIĆ

Startupovima ćemo dati pametan novac

22.04.2014 u 11:02

Bionic
Reading

Nešto manje od mjesec dana dijeli nas od roka do kojeg se možete prijaviti za intenzivni akceleratorski program Deutsche Telekoma u Krakowu. Doznajte kakve ideje prolaze i što možete ondje očekivati

Do 20. svibnja možete se prijaviti za intenzivan sedmodnevni program Warp, namijenjen timovima i pojedincima s poduzetničkom idejom.


Hub:raum Krakow Warp je program namijenjen startupovima i pojedincima koji žele brzo razviti svoju poslovnu ideju i potaći je na rast. Traje tjedan dana (od 7. do 14. lipnja), a u tom periodu startupovi prođu kroz intenzivan niz predavanja, radionica i mentorskih seansi. Članovima odabranih timova plaćen je put u Poljsku i smještaj.

Glavni cilj ovogodišnje runde je pridobiti najbolje projekte te u suradnji s Deutsche Telekomom, i uz pomoć investicije vrijedne 80 tisuća eura (oko 608 tisuća kuna), osigurati pristup međunarodnim tržištima. U projektu sudjeluje i Hrvatski telekom.

U prosincu prošle godine sudjelovala su dva hrvatska startupa - Bizmeet.me i Cloudsync1. Nisu ušli u finale, ali nema veze - možda baš vi možete bolje?

Porazgovarali smo s Lukom Sučićem, članom tima koji je organizirao prošli Warp i sudjeluje u organizaciji predstojećeg.

'Program Warp je pokrenut da bismo uspostavili kontakt i odnose s kreativnim ljudima iz srednje i istočne Europe. Želimo podijeliti znanje i iskustvo s njima, a dobro je imati i mjesto na kojem ćemo upoznati startupove prije no što odlučimo o suradnji u sklopu inkubatora hub:raum', kaže Luka.

Prošle godine stiglo je više od 300 prijava. Kakve ideje odabirete i kako ih procjenjujete?

Tražimo inovativnost i jedinstvenost. Zanimaju nas zamisli vezane uz područje telekomunikacija (nove tehnologije, aplikacije, usluge), digitalnih medija, mobilnih rješenja i interneta, kako za poslovne, tako i za sve ostale korisnike. Također, tražimo timove s kojima možemo surađivati, koji žele priliku za ostvarenje svoje poduzetničke ideje uz pomoć nacionalnih telekom operatora u sklopu Deutsche Telekom Grupe.


Kakvu podršku startupovi mogu očekivati?

Dođite sa zanimljivom idejom, dat ćemo vam pametan novac. Ne samo što ćemo financirati vaš rad, već ćemo dovesti i mentore, omogućiti prostor za rad, dati vam pristup ogromnoj bazi podataka o klijentima i prostor na kojem možete testirati proizvod ili uslugu prije no što je izbacite na tržište ili ponudite investitorima. Sve to može vam biti iznimno korisno.

Važan kriterij za uspjeh i privlačenje investicije jest to hoće li proizvod ili uslugu biti moguće uklopiti u mogućnosti i resurse koje na raspolaganju imaju nacionalni telekomi. Želimo podržati ideje i timove koji će izvući maksimum iz suradnje s globalnom kompanijom.

Warp traje osam dana. Koliko se stigne postići i napraviti za tako kratko vrijeme?

Puno. Program se sastoji od kombinacije predavanja, radionica i susreta jedan na jedan sa stručnjacima. Dnevno može potrajati i do deset sati, tako da za tjedan dana možete dobiti ogromnu količinu znanja o financiranju, marketingu, upravljanju projektima, pravnim pitanjima...

Uvest ćemo i neke novitete. Recimo, bilo tko će moći preporučiti startup pogodan za ulazak u hub:raum. Oni koji su ih preporučili dobit će nagradu - recimo, ulaznice na najznačajnije konferencije namijenjene startupovima u Europi, kao što su festival Pioneers ili How to Web te tablete, pametne telefone...