KAMPANJA ONLINE

Tražite od političara da zastupaju vas, a ne profit

19.04.2014 u 13:26

Bionic
Reading

Bruxelles postaje žarište korporacija, banka, profesionalnih lobista koji se kroz hodnike europske administracije bore za svoje interese. Pokrenuta je kampanja online kako bi se političare obvezalo na djelovanje u ime običnih ljudi

'Bruxelles postaje žarište korporacija, banka, profesionalnih lobista koji se kroz hodnike europske administracije bore za svoje interese.


Građani ne znaju mnogo o tome što se događa iza zatvorenih vrata Europske unije, a kako sada politički okvir EU predstavlja okvir u kojem djeluje i Hrvatska te gotovo svaki drugi zakon o kojem se raspravlja u Hrvatskom saboru dolazi iz Europskog parlamenta, trebamo se boriti da on bude što otvoreniji i po mjeri građana.

GONG se uključio u kampanju Politika za ljude kako bi promovirali važnost regulacije lobiranja, a prvenstveno transparentnost samog procesa lobiranja i promocije prava na pristup informacijama, kaže stručna suradnica u GONG-u Danela Žagar.

Cilj kampanje Politika za ljude je osnažiti buduće zastupnike u EU parlamentu da se kroz potpisivanje zahtjeva obvežu na zauzimanje za obveznu registraciju lobista u Registar transparentnosti, jača etička pravila za političare i dužnosnike bez povlaštenih položaja korporacija i njihovih lobista u europskim institucijama.

Trajat će do europskih izbora u svibnju. Do tada možete tražiti od svojih kandidata da potpišu i podrže ove zahtjeve za transparentnost lobiranja.

GONG poziva i kandidate da proaktivno pristupe inicijativi te sami pokažu da će u Europskom parlamentu zastupati interese malih ljudi čiji se glas često ne čuje. Predstavit će im zahtjeve putem Platforme 112 - koalicije udruga za vladavinu prava predstaviti kandidatima na očitovanje.

Kulminacija kampanje očekuje se 19. svibnja, kada će GONG u Zagrebu organizirati sučeljavanje kandidata za zastupnike u EU parlamentu.

Trenutno je na stranici Politika za ljude neke kandidate nemoguće označiti. Zašto?

'Klikom na određenog kandidata građani im direktno mogu poslati molbu da podrže ovu kampanju. Ukoliko kandidati to učine, smatra se da su se obvezali da će se zauzeti za načela kampanje te ih se više ne može označiti (kraj njih se tada nalazi narančasta kvačica)', objašnjava Žagar, dodajući kako popis hrvatskih zastupnika i njihovih kontakata još nije potpun te kako se na njegovom kompletiranju još radi.

Kampanju koordinira koalicija ALTER-EU, koja se sastoji od oko 200 udruga, sindikata i članova akademske zajednice, a čiji je cilj smanjenje utjecaja korporativnih lobista na politički dnevni red Europske unije.

'Očekujemo što veći odaziv hrvatskih kandidata, budući da su ovi izbori mnogo važniji od prošlih jer obuhvaćaju puni mandat, a zastupnici će imati i direktni utjecaj na izbor predsjednika Europske komisije.

Također, otvaranje europskih institucija trenutno je na listi prioriteta političkog dnevnog reda Europske unije. I europska pravobraniteljica Emily O'Reilly pozvala Vijeće Europske unije da sudjeluje u Registru transparentnosti te da ga učine jačim tako da postane obvezujući', kaže Žagar.