SAMO IZ JAPANA

Umjesto očima, pokažite emocije bizarnim naočalama

19.04.2014 u 08:08

Bionic
Reading

Mislili ste da su Google Glass naočale jezive? Upoznajte AgencyGlass, uradak istraživača Hirotake Osawe. Riječ je o naočalama koje umjesto korisnikovih očiju prikazuju računalno generirane pomoću OLED ekrana

Pitate se zašto? Profesor Hirotaka navodi kako se naočale mogu koristiti za simulaciju emocionalne reakcije kada su korisnici ometeni ili zauzeti drugim stvarima.


Za BBC je rekao kako se od određenih struka i djelatnosti traži 'društvenije ponašanje', a ovakve stvari bi im mogle uvelike pomoći u izvođenju zadaća. 'AgencyGlass ima za cilj poduprijeti taj emocionalni rad i proširiti društvene sposobnosti korisnika pomoću tehnologije, baš kao što roboti već sada pomažu u fizičkom radu', dodao je.


Naočale ipak traže računalo ili mobilni uređaj koji pokreće odgovarajući softver na koji se povezuju bežično. Na gadgetu se nalazi niz senzora, a korisnik njima upravlja pokretima glave - a mnoge stvari su i automatizirane. U slučaju da je korisnik gadgeta ometen nečim, a naočale 'vide' da netko drugi gleda u njih, digitalne oči će pažnju usmjeriti na tog gledatelja kako bi se on osjetio 'primjećenim', dok je istovremeno nositelj 'oslobođen'.

Više informacija je moguće pronaći na BBC-u