PAR UPUTA

Kako se snaći s novom Googleovom aplikacijom za fotkanje?

18.04.2014 u 05:31

Bionic
Reading

Google je u dućanu Play objavio vlastitu aplikaciju Camera, koju mogu koristiti svi na čijim se uređajima vrti Android Kitkat 4.4. Novo izdanje dolazi s dorađenim korisničkim sučeljem, jednostavnijim menijem s postavkama i nekoliko novih značajki

Kroz aplikaciju Camera se krećete pomoću nekoliko gesti; sve kreću s ruba zaslona vašeg pametnog telefona. Potez prstom s desnog ruba odvest će vas do aplikacije Photos, dok će s isti pokret s lijeve strane prikazati raspoložive opcije vezane uz kameru.


Dugme zatvarača blende smješteno je u sredini pri dnu uređaja, s ikonicom za postavke malo iznad i desno iznad njega.

Većina opcija snimanja jasne su same po sebi i otprije poznate. Dodana je opcija Lens Blur, pomoću koje možete snimiti normalnu fotografiju objekta udaljenog do otprilike metar i po te ga poslije zamagliti).

Kako to funkcionira? Ubrzo nakon što pritisnete tipku za snimanje fotografije aplikacija će vas potaknuti na polako pomicanje uređaja prema gore. Time pametnom telefonu omogućavate prikupljanje informacija potrebnih za kasniju obradu fotografije.

Fotogradija potom biva spremljena, a možete ju pogledati i u izoštrenom izdanju. Prvi put kad ju otvorite aplikacija će na trenutak ponuditi upozorenje o tome kako ju obrađuje, pa na nju primijeniti blago zamagljenje (blur).

Želite li ga smanjiti ili povećati, kucnite po ikonici Lens Blur (izgleda kao dugme za zatvarač) i dobit ćete meni. Nema puno opcija - možete namjestiti žarišnu točku na dio fotografije za koji želite da je u fokusu te intenzitet zamagljenja.

Kako bi uklonili sindrom vertikalnog videa, u Googleu su također dodali jednostavnu animaciju u trenutku kad aktivirate video dok uređaj držite uspravno, piše CNET