POŠAST NOVOG DOBA

Postaju li nam djeca bolesna i ovisna o tabletima?

17.04.2014 u 12:20

Bionic
Reading

Četvero od deset tinejdžera pati zbog bolova u leđima ili vratu, izazvanih prekomjernim sjedenjem ispred TV-a ili za računalom. Djeca nisu dovoljno spretna da bi pisala. Sve ih više pokazuje znakove ovisnosti o tabletima. Jeste li zabrinuti?

Istraživanje koje je provela udruga British Chiropractic Association otkrilo je kako više od jednog na svakih sedam roditeljima kaže kako njihova kći ili sin ima zdravstvenih problema te vrste zbog korištenja laptopa, tableta ili stolnog računala.


Obuhvatilo je više od 460 roditelja djece starosti između 11 i 16 godina. Ustanovili su kako 23 posto tinejdžera provodi između dva i četiri sata dnevno gledajući TV, dok točno četvrtina isto vrijeme posvećuje računalu.

Gledano po razdoblju od dva sata, mladi više vremena provode na igraćim konzolama (33 posto) nego baveći se fizičkim aktivnostima poput vožnje biciklom (12 posto). Jedan od pet tinejdžera uopće nema bicikl, a gotovo pola ispitanih roditelja priznalo je kako njihova djeca ne provode dovoljno vremena vježbajući.

Djeca ne razvijaju dovoljno spretnosti potrebne za pisanje i igru s kockicama jer provode previše vremena za tabletima. Bore se i s učenjem teksta za školske predstave te pisanim ispitima jer su navikli doći do informacije odmah na računalima ili pametnim telefonima, upozoravaju britanski učitelji i nastavnici.


Roditelji bi trebali ograničiti korištenje tableta i isključiti wi-fi tijekom noći kako bi djeci onemogućili pristup internetu, preporuča britanska udruga Association of Teachers and Lecturers, koja od medicinskih stručnjaka traži savjete i preporuke kako izbjeći pretjerano korištenje tableta kod djece.

Upozoravaju kako ovisnost o tabletima dovodi do lošijih rezultata u školi, razdražljivosti, nemira i gubitka zanimanja za druge aktivnosti. Djeca dolaze u školu umorna jer su cijelu prethodnu noć provela igrajući računalne igre.

Problem je i to što roditelji koriste tablet umjesto rada s djecom na razvoju društvenih vještina, ali i loš utjecaj tableta na zdravlje, koji se očituje u debljanju zbog manjka fizičke aktivnosti i vježbanja, problemima s držanjem i stalnim ozljedama vezanim uz korištenje računala.

Istraživanje koje je proveo Ofcom lani pokazalo je kako je pristup djece tabletima kod kuće u godinu dana porastao s 20 na 51 posto. Jedna je četverogodišnja djevojčica navodno toliko postala opsjednuta igranjem na tabletu da je završila na terapiji, piše Daily Mail