HUP UPOZORAVA

Porez na telekom usluge mogli bi platiti i građani

15.04.2014 u 20:45

Bionic
Reading

Dio troškova zbog novih naknada na telekom usluge mogao bi pasti i na leđa krajnjih korisnika, upozoravaju iz Udruge za informatičke i komunikacijske djelatnosti HUP-a

'U slučaju ponovnog razmatranja uvođenja posebne naknade na usluge telekom operatera u pitanje će doći nastavak planiranih investicija definiranih Strategijom razvoja širokopojasnog pristupa u razdoblju od 2012. do 2015. godine te dostizanje ciljeva Digitalne agende za Europu koja obvezuje Hrvatsku kao članicu EU.

A dio novonastalih troškova mogao bi pasti i na teret građana', rekao je predsjednik Udruge Adrian Ježina


Dodao je kako je rast naknada za telekomunikacijske usluge još jedan primjer izrazite nesigurnosti i nepredvidljivosti hrvatskog tržišta te nepovoljnih uvjeta za investicije i poslovanje.

U pitanje će doći i opstojnost brojnih tvrtki iz ICT sektora koje su već sada izravno uključene u provođenje aktivnosti definiranih Strategijom i Digitalnom agendom i to kroz model razvoja elektroničkih, tehničkih pretpostavki i poslovnih rješenja za realizaciju projekata koje u Hrvatskoj financiraju telekom operatori.

Udruga, koja je dobrovoljna i okuplja sedamdesetak članica, predstavila je niz aktivnosti kojima se bavila tijekom zadnjih pet mjeseci.

Aktivna suradnja pokrenuta je s tri ministarstva (gospodarstva, poduzetništva i uprave), a u pripremi je pilot projekt za unaprijeđenije informacijskog sustava gospodarske diplomacije. Kroz edukativne radionice tristotinjak malih i srednjih poduzetnika informirano je o načinima dobivanja sredstava iz EU fondova.

'Među ključnim aktivnostima istaknuo bih i sudjelovanje u pilot projektu gospodarske diplomacije i poticanju izvoza kroz pripremu zajedničkog nastupa hrvatskih ICT tvrtki na međunarodnim sajmovima (konkretno, na CEBIT-u u Instabulu) te projekte na području obrazovanja i zapošljavanja na digitalnim radnim mjestima.

Od ostalih projekata tu je uspostava suradnje s Razvojnom agencijom Zagreb te priprema pravilnika o Digitalnoj arhivi', naglasio je Ježina.


Ivan Ante Nikolić, Hrvoje Balen, Adrian Ježina i Hrvoje Sagrak

U pripremi je pokretanje web odredišta namijenjenog izvoznicima, putem kojeg će se promovirati domaća softverska rješenja namijenjena javnoj upravi, prvenstveno vezana uz zdravstvo, upravljanje ljudskim resursima i obrazovanje. Bit će to priprema za zajednički nastup i plasman tih rješenja na inozemnim tržištima.

Predstavnici HUP-ove radne skupine za EU projekte i regionalni razvoj su u Ministarstvu poduzetništva i obrta sudjelovali u izradi projektnog poziva u shemi za dodjelu bespovratnih sredstava Primjena informacijskih rješenja za poboljšanje poslovnih procesa.

Također, kako bi pomogli u promociji i apliciranju za taj projekt, HUP ICT udruga je organizirala radionice u Zagrebu, Splitu i Osijeku na kojima je sudjelovalo više od 300 malih i srednjih poduzetnika kojima je ovaj natječaj i namijenjen.

S Ministarstvom poduzetništva i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i investicije počela je suradnja na pripremi i implementaciji projekta informatizacije hrvatskih tvrtki kroz EU shemu ICT innovation vouchers, namijenjenu malim poduzetnicima. Riječ je o vaučerima za uvođenje naprednih sustava online trgovine i digitaliziranje poslovnih procesa.

Aktivno su sudjelovali u pripremi i definiranju Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi. Kažu da je usvojeno oko 80 posto njihovih prijedloga, među kojima je i onaj o općoj standardizaciji ICT-a u državnoj upravi.