NAJSKUPLJI JE EKRAN

Dijelovi za Samsung Galaxy S5 koštaju oko 1.400 kuna

17.04.2014 u 09:42

Bionic
Reading

Analitička kompanija IHS dovršila je svoje izvješće o rastavljenom Galaxyju S5, a koje otkriva kako je cijena uređaja po komponenatama i materijalima ukupno 256 američkih dolara (oko 1.414 kuna). To je za kakvih 12 dolara više no za lanjski model, a najskuplji je dio nove perjanice je 5,1-inčni ekran Super AMOLED

'Naša osnovna točka jest ta da se Samsung popeo na viši kraj cjenovnih troškova. Nekada je tipična mobilna perjanica koštala 200 dolara za izradu, a bila prodavana za otprilike 600 dolara. Sada su cijene troškova redovito iznad 250 dolara', rekao je Andrew Rassweiler, kompanijin analitičar.


U unutrašnjosti uređaja nema nikakvih egzotičnih dijelova, otkriva izvješće IHS-a koje prenosi Recode. 'U uređaju vidimo uglavnom mnogo recikliranih komponenti koje smo već imali priliku vidjeti. Nema ništa posebnog unutra, ništa što je poseban pomak naprijed (...) to je samo nastavak priče od onoga ranije', dodao je Rassweiler.

IHS procjenjuje kako je samo ekran uređaja koštao čak 63 američka dolara. U pitanju je petoinčni model koji je kompanija već ranije koristila. Samsung je iskoristio vlastite čipove za radnu memoriju, a ukupni je trošak radne memorije i flash memorije 33 dolara. Osnovni čip unutra je Snapdragon 801, koji koriste i svježe najavljeni uređaji konkurencije.

Galaxy S5 sadrži i senzor za čitanje otiska prsta, a koji košta kakvih četiri dolara. Riječ je o značajno jeftinijem rješenju od onoga koje koristi Apple u svom uređaju iPhone 5s, čiji senzor košta čak 15 dolara. Istovremeno, Appleova je perjanica i nižih proizvodnih troškova, jer je IHS lani otkrio kako komponente ukupno koštaju oko 199 dolara. Vrijedi dodati i to da spomenuti troškovi ne vrijede za distribuciju, softver i marketing.

Samsung je odbio komentirati pronalaske i zaključke IHS-a.