BORBA ZA ZRAK

Google potukao Facebook! Internet uskoro u svakom kutku svijeta

15.04.2014 u 16:03

Bionic
Reading

Bespilotna letjelica Solara može letjeti na visini od gotovo 20 kilometara punih pet godina - i možda upravo nju na nišanu ima Google za pružanje interneta tamo gdje njihovi baloni ne mogu dosegnuti. Google je prestigao Facebook u kupovini kompanije koja stoji iza Solara i brojnih drugih projekata - Titan Aerospace

Riječ je o koracima kojima se želi pružiti internet dijelovima svijeta u razvoju, bez potrebe za mukotrpnim polaganjem kablova i infrastrukture. Milijarde ljudi su bez pristupa internetu, a kako bi stigle promjene, Google se odlučio na ovaj korak.


Nije jasno koliko je novca Google izdvojio za kupovinu Titan Aerospacea, čija letjelica Solara ima raspon krila od 60 metara. Na njima je smješteno čak 3.000 solarnih panela koji stvaraju oko 7kW, a što je najbitnije - letjelica je trajno iznad oblaka. Facebook je navodno bio vrlo zainteresiran za pružanje komunikacija u dijelovima svijeta gdje nema interneta, a Google ih je u ovom smislu sada prestigao s planovima.

Letjelice se opisuje kao 'atmosferske satelite', a komercijalne varijante modela 50 i 60 se očekuju već sljedeću godinu. Sa tla ih se lansira posebnim katapultom, a dok je korištenje zračnih platformi za komuniciranje desetljećima stara ideja, sasvim sigurno je da su ovo prvi pravi koraci kako tehnologije postaju zrelije.

Pred Googleovim nastojanjima se sada nalazi niz problema koje je potrebno riješiti prije ostvarenja 'sna' o internetu za svakoga. Radijske frekvencije, regulacije različitih telekoma i dr. tek su dio priče.

Glavna stranica TitanAerospace.com sada je uklonjena i na njoj stoji tek obavijest kako su dio Googlea.