MILIJUNI UREĐAJA

Ako imate Android, ovo bi vas moglo zabrinuti

16.04.2014 u 06:09

Bionic
Reading

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako je Googleova platforma Android u starijem izdanju (iz 2012. godine) u velikoj opasnosti i otvorenosti propustima uslijed Heartbleed internetskog buga. Problem je otkriven još prošli tjedan ali Google tvrdi kako su svi Android uređaji imuni na njega - osim 'ograničenih izuzetaka'

Stručnjaci navode kako se ti 'ograničeni izuzeci' tiču milijuna i milijuna uređaja koji još uvijek 'vrte' starije verzije softvera te smatraju da Google ne priča cijelu priču.


Bloomberg navodi kako su osim pametnih telefona ugroženi i tableti Samsunga, HTC-a i drugih. Osim toga, na Android platformi je nešto manje od milijardu uređaja - od čega se čak 34 posto nalazi na zastarjelom softveru. Dok se korisnici računala i interneta općenito ne moraju brinuti jer se stvari krpaju velikom brzinom (barem za aktualna odredišta), ista stvar se ne može reći i za Android. Mobilni operateri i suradnji s proizvođačima uređaja moraju osigurati nadogradnje, što je vrlo dug proces...

'Jedan od najvećih problema za Android uređaje jest jako dug ciklus nadogradnje', dodao je za BloombergMichael Shaulov, čelnik sigurnosne kompanije Lacoon Security.

Shaulov je rekao i kako je ugroženo više od 80 posto korisnika s Androidom 4.1.1 u Njemačkoj (a koji su odabrali dijeliti podatke s kompanijom Lookout Inc.). Srećom, za sada nema prijavljenih slučajeva koji iskorištavaju Heartbleed. Sigurnosni analitičari smatraju da će se uređaje početi napadati tek po dovršetku mogućih napada na poslužitelje.