ŠUŠKA SE

Facebook se baca u bankarski biznis?

17.04.2014 u 06:47

Bionic
Reading

Sad ga koristite kako bi se družili, ogovarali, dijelili fotke i smiješne video zapise, ispucali se kad ste ljuti. U budućnosti, Facebook bi vam mogao poslužiti i za e-plaćanje te štednju

Priča se kako se u najvećoj društvenoj mreži spremaju zatražiti odobrenje regulatora - navodno je u pitanju Central Bank of Ireland - kako bi mogli početi nuditi financijske usluge, uključujući transakcije e-novca za plaćanje dobara i usluga, kao i novčane pošiljke.


Dobije li ga, uskoro bi mogli početi Facebook koristiti kao svojevrsni bankovni račun, na koji bi pohranili virtualni novac.

Usluga bi mogla biti korisna u dijelovima svijeta gdje pristup novcu i štednja nisu lako dostupni. Procjenjuje se kako u svijetu dvije i po milijarde ljudi ne koristi bankarske usluge. Za Facebook to je prilika za privlačenje milijuna novih korisnika, naročito u zemljama u razvoju, ali i novih oglašivača.

Navodno su razgovarali i s članovima tri londonska startupa - u pitanju su TransferWise, Moni Technologies i Azimo - koji već nude servise za međunarodni prijenos novca putem aplikacija za pametne telefone.

I Central Bank of Ireland i Facebook odbili su komentirati nagađanja. Da bi se mogao upustiti u financijsko poslovanje, Facebook bi morao imati 350 tisuća eura (2,6 milijuna kuna) u rezervi, uz ekvivalent iznosu koji je pustio u opticaj u virtualnom obliku.


Na Facebooku je već moguće obavljati neke oblike transakcija, no to je ograničeno na Sjedinjene Države i dostupno samo razvojnim programerima, koji tako naplaćuju ono što je kupljeno u sklopu njihovih aplikacija.

Vrijednost tih transakcija lani je iznosila 2,1 milijardu dolara (11,5 milijardi kuna), od čega Facebook uzima trećinu.

Osim Facebooka, o sličnim potezima razmišljaju i kineski Tencent i Alibaba, koji svoja web odredišta pretvaraju u platforme za mobilno plaćanje, kako bi korisnicima ponudili alternativu za kreditne kartice.

Google je također intenzivirao svoje aktivnosti vezane uz m-plaćanje, kao i uz elektronski novčanik, koji još uvijek nije široko prihvaćen.

Izvor:Daily Mail