BRAVO, BRAVO

Hrvati pobijedili u Mađarskoj s aplikacijom za crowdreporting

14.04.2014 u 13:10

Bionic
Reading

Mobilna aplikacija za medije varaždinskog razvojnog tima ConnectiGo pobjednik je natjecanja poslovnih ideja u mađarskoj Nagykaniszi, pod nazivom PEN Hackathon-In-Box. U finalu je bilo još timova iz Hrvatske

ConnectiGo - komunikacijski servis koji služi instantnom slanju informacija i multimedijalnih sadržaja informativnim medijima, s mogućnošću nagrađivanja i plaćanja sadržaja - međunarodni je žiri proglasio poslovnom idejom s najvećim tržišnim potencijalom u konkurenciji tridesetak predstavljenih projekata i ideja u različitim fazama razvoja.


Hrvatski tim, pojačan na natjecanju s Goranom Levanićem iz Tehnološko inovacijskog centra Međimurje (TICM), ostvario je time pravo na predstavljanje međunarodnim investitorima krajem svibnja na dvodnevnom Demo Dayu u sklopu Tech Showa u Budimpešti, zajedno s još sedam mađarskih startupova, pobjednika proljetnih regionalnih natjecanja diljem Mađarske.

Razvoj idejnog i poslovnog modela aplikacije počeo je prije dva mjeseca, na temelju dugogodišnjeg radnog iskustva u medijima članova tima i poznavanju procesa prikupljanja informacija u medijima.

Konačni proizvod, koji je u procesu izrade demo verzije u suradnji s varaždinskom tvrtkom Orion Web, omogućit će svakoj informativnoj redakciji u svijetu besplatan i lako dostupan komunikacijski kanal prema publici i crowdreporterima, koji će moći kroz aplikaciju poslati informacije i multimedijalni sadržaj na informativni desk te poslužiti novinarima i urednicima kao izvor dodatnih informacija na mjestu događaja.

'Razvili smo model nagrađivanja i plaćanja korisnicima koji šalju informacije i sadržaj, čime će mediji moći dodatno motivirati svoju publiku u stvaranju informativnog sadržaja kakvog bi oni i sami željeli čitati ili gledati, a istovremeno rasteretiti svoje medijske djelatnike u mukotrpnom procesu traženja informacija vrijednih objave', objašnjava Tomislav Šimpović, koji je uz Ivanu Novosel idejni začetnik cijelog sustava te voditelj razvoja, uz mentoriranje i pomoć TICM-a.

Registriranim medijima bit će omogućeno i naručivanje informacija te multimedijalnog sadržaja prema geolokacijskom principu, putem pristupa cijeloj bazi korisnika i slanja zadataka crowdreporterima na udaljenim mjestima koji će moći na taj način dodatno zarađivati.


Na dvodnevnom PEN Hackathonu u Nagykaniszi uspjeh hrvatskih predstavnika upotpunio je tim s varaždinskog FOI-ja u sastavu Ksenija Mitrović, Mirela Pavličević i Zoran Kos, pod mentorstvom asistentice Katarine Pažur Aničić, koji je sa svojom mobilnom aplikacijom Personnal Fashion Assistant ušao u finale, te osvojio posebnu nagradu kao poticaj za daljnji razvoj sustava koji je ocijenjen kao ideja s visokim potencijalom za uspjeh.

Radi se o mobilnoj aplikaciji interaktivnog tipa koja predstavlja kombinaciju webshopa i društvenih mreža. Cilj je značajno olakšati praćenje trendova robnih marki prema vlastitim preferencijama i pomogne im u bržem donošenju odluke o kupnji uz moguće sugestije putem personaliziranog profila.

Prodavačima različitih robnih marki aplikacija bi omogućila novi oblik promocije, personalizaciju odnosa s klijentima te lakše pridobivanje novih i zadržavanje postojećih korisnika.

Do finala je stigao i tim studenata Visokog gospodarskog učilista u Križevcima u sastavu Ivan Premec, Manela Kos te Tamara Belak, s FreeRoom servisom, koji služi za olakšano pretraživanje besplatnog smještaja u svakom gradu na svijetu.

Natjecanje je organizirano u suradnji Panonskog sveučilišta u Nagykaniszi, Tehnološko inovacijskog centra TICM iz Čakovca, te pod pokroviteljstvom Hackathon-In-A-Boxa, mađarskog sustava natjecanja poslovnih ideja pod vodstvom Tamasa Turcsana, Gabora Dehelana i Davida Trayforda, jednih od nositelja razvoja mađarske startup scene, i razvijatelja ekosustava čiji su najpoznatiji članovi međunarodni servisi poput Ustream i Prezi.com.


Prvog dana natjecanja, od prijavljenih preko tridesetak ideja odabrano je četrnaest za javno predstavljanje i natjecanje u prezentacijama, a članovi timova koji nisu ušli u finale pridružili su se finalnim timovima u izradi njihovih prezentacija, te također imali prilike usvojiti nova znanja kroz razgovore i razmjenu iskustva, te mentoriranje članova žirija i organizatora natjecanja.

Za sve sudionike organizirano je i druženje uz besplatnu večeru i piće do kasnih noćnih sati, te smještaj, a drugi dan nakon nastavka cjelodnevnog učenja i razvijanja održano je finalno natjecanje pred žirijem i okupljenima te proglašenje pobjednika.