MOBILNE NAPASTI

Najvjerojatnije je da ćete mobitel zaraziti oglasima

13.04.2014 u 07:45

Bionic
Reading

Izgledi da ćete na mobitel dobiti oglas zaražen zloćudnim softverom sve su veći. Blokiranje oglasa na mobilnim uređajima nije ni jednostavno, niti naročito učinkovito. Što poduzeti?

Puno se ovih dana pisalo o sigurnosnom propustu nazvanom Heartbleed, koji je ugrozio na tisuće web poslužitelja i neke od najpoznatijih servisa online. Većina stručnjaka (iako ne i svi) slaže se oko toga što vam je činiti želite li se zaštititi - trebate promijeniti lozinke na svim servisima koje koristite.


No, kako se zaštititi od rastuće legije malvera ? Najkraće rečeno, ne klikajte na sve što dobijete ili na što naletite. To naročito vrijedi za linkove s kojima imate posla na mobitelima, uređajima koji u pravilu nisu tako dobro zaštićeni kao osobna računala.

Prema podacima objavljenima na Ciscovom blogu Security, malver ćete najčešće pokupiti u oglasima na mobilnim uređajima. Iduća na popisu su poslovna web odredišta, pa ona s video sadržajem.

Kako tvrde u izvješću o mobilnom malveru tvrtke Blue Coat Systems, web oglasi zamijenili su pornografiju kao najčešći izvor zloćudnog softvera.

Oglasi s malverom koriste isprobanu tehniku: prikažu obavijest koja djeluje legitimno, a koja tvrdi kako je uređaj zaražen i nudi vam rješenje ako kliknete na nju. Na Androidima će vam potom zatražiti promjenu postavki kako bi omogućili preuzimanje softvera izvan Googleovog dućana online Play.

Zato se treba držati preporuke koja kaže kako nikad nije dobro preuzimati aplikacije iz nepoznatih i neovlaštenih izvora. Dobro je i blokirati mobilne oglase potpuno, iako to nije baš tako jednostavno - često traži naprednija znanja od onih koja prosječan korisnik ima na raspolaganju - a niti je naročito učinkovito.


Ipak, možete isprobati besplatnu inačicu preglednika Mercury, koja uključuje opciju blokiranja oglasa, ili aplikaciju Lookout Mobile Security, također besplatnu, koja nudi skeniranje u potrazi za malverom u realnom vremenu. Obje su dostupne na iTunesu i Playu.

Spomenuta opcija blokiranja oglasa je u početnim postavkama isključena, pa ćete ju trebati uključiti.

Koristite li iOS, kucnite ikonicu za pristup postavkama u gornjem desnom kutu i odaberite Settings. Potom odaberite Tap Extensions i uključite Ad Block. Na Androidu potražite ikonicu za postavke Mercuryja na dnu prozora. Potom odaberite Settings, pa Plug-ins i označite kućicu desno od teksta Ad Block, piše CNET