INSPIRACIJA PRIRODOM

Stiže 'gotovo neprobojna' enkripcija

11.04.2014 u 20:17

Bionic
Reading

Tim fizičara je nedavno objavio istraživanje objavljeno u Physical Review X, a u kojem demonstriraju potpuno novi sustav enkripcije. Sustav se služi istim matematičkim principima koji objašnjavaju na koji način u skladu rade ljudsko srce i pluća

Autori Tomislav Stankovski, Peter McClintock i Aneta Stefanovska su već prijavili patent na sustav, a činjenica je da niti jedan od profesora nije imao iskustva s enkripcijom. Kako piše Wired, njihove stručnosti stižu iz područja inženjerstva, nelinearne dinamike i biomedicinskog inženjeringa. Nakon što su pročitali najsvježija otkrića na području kardiorespiratornog sustava odmah im je na pamet pala moguća primjena u nečem naizgled potpuno nevezanom.


'Znali smo za neke od otvorenih problema s enkripcijom i odjednom smo shvatili da je ono što smo pokušali razumjeti u biologiji primjenjivo i u tom području', rekla je Stefanovska za Wired.

Novorazvijeni sustav istovremeno drastično smanjuje mogućnost smetnji i šuma koja može oslabjeti komunikacijske sustave koji koriste nove temelje, čime je omogućena ne samo primjena na fiksnim vezama, već i bežičnim sustavima.

Početne reakcije sigurnosnih i komunikacijskih stručnjaka su pozitivne, no sasvim je sigurno da će se za moguću primjenu pričekati još neko vrijeme.