PAR SAVJETA

Neka vaš Android uređaj prodiše punim plućima - očistite ga

04.04.2014 u 06:52

Bionic
Reading

Sve što na svom Android uređaju činite, neovisno o tome jeste li ga kupili prije mjesec dana ili prošlu godinu, može skupiti dosta 'smeća' kojeg valja počistiti. Slobodni prostor na uređaju će omogućiti 'disanje punim plućima', a dobit ćete iskoristiti prostor za stvari koje vi želite

Vrijeme je za čišćenje spremišnog prostora, ali i onog na memorijskoj kartici (ako je uređaj ima). Prvi korak bi vam trebale biti preuzete datoteke s interneta. Dokumenti i fotografije koje ste nekad davno preuzeli na uređaj iz neke e-mail poruke i sl. jednostavno zauzimaju dragocjeni prostor - a najjednostavnije je sve 'počistiti' tako da se učita na Google Drive ili neki drugi cloud servis.


Iskoristite kakav file manager kako bi zavirili i u datoteke koje se kriju na različitim dijelovima uređaja. Obavezno provjerite Download, Documents i medijske datoteke za sadržajem koji vam više nije potreban (na uređaju) te napravite backup u cloudu ili na osobnom računalu. Mnogi Android uređaji dolaze sa solidnim predinstaliranim file managerom, ali ako tražite bolju opciju, svakako vrijedi pogledati ES File Explorer, koji se posebno integrira s Google Drive, OneDrive i Dropbox rješenjima.

Fotografije su, posebno na novim uređajima, vrlo lak način za popuniti memoriju. Kako bi očistili toliko željene megabajte prostora, opet je rješenje - cloud. Neki uređaji nude i backup kompletnih galerija, no ne škodi pregledati materijal na uređaju i računalu te sačuvati ono što se želi. Sasvim sigurno ima i škljocnutog smeća ili jednostavno neupotrebljivog materijala.

Kad god instalirate neku aplikaciju, ona stiže sa svojim postavkama i dodatnim sadržajem koji lako popuni memoriju. CNet tako piše da svaki put kada na Instagramu pogledati neki video, on ostaje na uređaju kako bi naknadno bio brže učitan. Kako video sigurno nećete gledati milijun puta, preporučuje se čišćenje tih 'privremenih' datoteka. U tu svrhu valja iskoristiti neku od aplikacija poput 1Tap Cleaner ili Clean Master.

Nakon što je sve očišćeno, spremni ste na preuzimanje više aplikacija, glazbe ili tek snimanje dodatnih fotografija bez straha o popunjavanju memorije.