USKORO...

Je li upravo ovo jedan od dva nova iPhonea?

01.04.2014 u 15:21

Bionic
Reading

Situacija se mjesecima i mjesecima prije službenog otkrivanja novog iPhonea zagrijava. Osim hrpe konceptnih uradaka, u proteklih nekoliko dana pojavio se i niz shematskih prikaza te naposljetku i fotografija iz tvornice Foxconn

Nije neka posebna tajna da se uređaji uistinu (barem u prototipnom izdanju) proizvode mnogo prije službenog otkrivanja, a Apple već niz godina sve teže čuva proizvodne tajne - barem kad je u igri opći izgled uređaja.

Baš kako glasine već neko vrijeme sugeriraju, nova lavina informacija stiže upravo u tom pravcu - da će Apple najesen predstaviti dvije verzije iPhonea, koje će se razlikovati primarno dijagonalom ekrana. Sheme stižu iz japanske publikacije koja se bavi Appleom pa sve valja uzeti sa zrnom soli:

Manji iPhone model bi nosio 4,7-inčni ekran uz dimenzije od 137 puta 66 puta 7 milimetara. Usporedbe radi, iPhone 5s je dimenzija 123,8 puta 58,6 puta 7,6 milimetara. Veći 5,7-inčni model je već u sferi phablet uređaja, što i pojačava sumnju u kvalitetu izvora, uz dimenzije od 157 puta 77 puta 6,7 milimetara.

Bilo kako bilo, talentirani dizajner Martin Hajek, koji je i do sada bio prilično uspješan u rekreaciji uređaja na temelju glasina, napravio je 3D prikaz mogućih noviteta iz Applea - kad je riječ o pametnim telefonima. Bijela verzija može se vidjeti na naslovnoj slici, a crna u nastavku:

Klik za uvećani prikaz | Autor: Martin Hajek


Ono što se da primijetiti u općem dizajnu uređaja jest to da je zadržana karakteristična osnova iPhonea, što uključuje i TouchID. Fizičke izmjene prisutne su i kod gumba za kontrolu glasnoće, koji su u shemi spojeni u jednu. Pokrov s prednje strane od safirnog je stakla, a straga je izgledno kakva otporna plastika.

Uglavnom, novi iPhone svoje dizajnerske crte vuče iz Appleova tableta iPad (mini) i kombinira ih s postojećim elementima s iPhonea 5s, što nikako nije loše.

Da se primijetiti i to da je zbog smanjenja debljine uređaja kamerica 'iskočila' van kućišta u posebnom okviru. Vrijedi podsjetiti kako Appleu ne bi bio prvi put da izvodi takav potez u dizajnu - dovoljno je pogledati iPod touch:

Svega dan nakon što su sheme i na njima utemeljeni računalni prikazi stigli na svijet, izgled je potvrđen i fotografijom uređaja koja je navodno napravljena u proizvodnim pogonima Foxconna: