ISPROBALI SMO

Lumia 1520 donosi najbolje od Windows Phonea, no i sam Windows Phone

25.03.2014 u 10:54

Bionic
Reading

Iako su phablet uređaji, prijenosni mobilni uređaji čija dijagonala zaslona varira između pet i 6,9 inča, prisutni na tržištu već nekoliko godina, značajniju medijsku pažnju zabilježio je tek 2011. Dell Streak i bilo je potrebno nekoliko godina da se ostali proizvođači prime ovog segmenta. Nokia Lumia 1520 pravi je pripadnik vojske phableta, a u nastavku teksta saznat ćete zašto nas je uređaj istovremeno oduševio i razočarao

Nokia Lumia 1520 najavljena je u listopadu 2013, a već sljedećeg mjeseca krenula je u svoj pohod na tržište. Ovaj uređaj dizajnom prati sve dosadašnje Lumije u kategoriji top uređaja, no u većem, bržem i moćnijem izdanju. Prilikom predstavljanja Nokia je najavila ‘najbolje Windows Phone iskustvo do sada’ i to doista jest tako.

LUMIA 1520 S PONOSOM POZIRA

Još s modelom Nokia N9 2011. kompanija je javnosti pokazala u kojem dizajnerskom smjeru želi ići, a Lumia 800 bio je prvi primjerak Lumia koji je otvorio vrata novom Nokijinom dizajnu. Svi modeli iz ovog segmenta nakon toga, točnije svi pripadnici Lumia, izgledaju ‘isto’, a upravo ta prepoznatljivost brenda jedna je od jačih snaga serijala. A Lumije izgledaju baš odlično.

Nokia Lumia 1520 tanašna je 8,7 milimetara, što uz ostale dimenzije, koje iznose 162,8 x 85,4 milimetara, daje dojam izuzetno tankog uređaja. Zaobljeni bridovi i ranije spomenuti prepoznatljiv dizajn okolini će dati jasno do znanja da posjedujete neku od Lumia. Lumia 1520 odlično leži u ruci, usprkos činjenici da sadrži zaslon ‘divovske’ dijagonale šest inča, no to može predstavljati problem prilikom upravljanja uređajem jednom rukom. Upravo tako, za upravljanje ovim mobitelom najčešće, ma gotovo uvijek, trebat ćete obje ruke.

Sam ClearBlack IPS LCD zaslon razlučivosti je 1.920 x 1.080 piksela (367 ppi), a prikaz je jasan, bistar i jednostavno prekrasan za jedan LCD zaslon. Za ovo je, između ostalog zaslužna tehnologija ClearBlack koja odlično prilagođava prikaz zaslona ovisno o količini svjetla u okruženju u kojem se uređaj nalazi, a sam zaslon, jednako kao i kod većine Lumia, osjetljiv je u tolikoj mjeri da Lumiju 1520 možete koristiti i bez skidanja rukavica. Ujedno, ovo je prvi uređaj Windows Phone koji donosi 1080p razlučivost.

JOŠ JEDAN FIRST!11! I ODLIČNA KAMERA

Sa stražnje strane 1520-ice nalazi se senzor Carl Zeiss f/2.4 20-megapikselne kamerice PureView, koja u kombinaciji s Nokijinim službenim fotoaplikacijama omogućuje snimanje fotografija i videa na cijeli niz načina. Oštrina fotografija doista je impresivna, kontrast izvrstan, dinamički raspon također, a boje su dovoljno zasićene.

Kao nedostatak ugrađene kamere mogli bismo istaknuti ponešto sporiji rad u slučajevima okidanja fotke, a ujedno je nešto sporije i samo aktiviranje kamere - od pritiska na tipku kamere pa do spremnosti za fotografiranje zna proći i do dvije sekunde, što nije malo.

Na žalost, zbog određenih tehničkih problema (Čitaj: autor je uspio zagubiti sve sadržaje pospremljene na testnoj Nokiji Lumiji 1520) nismo vam u mogućnosti priložiti testne fotografije te videozapise, no uputit ćemo vas na recenziju uređaja naših dragih prijatelja sa stranice mob.hr na kojima ih u miru možete pogledati.

Nokia Lumia 1520 prvi je pripadnik obitelji Lumia koji pokreće procesor Qualcomm Snapdragon 800, trenutno najjači dostupni SoC mobilne industrije uz dodatak četiri Krait 400 jezgre radnog takta 2,2GHz-a. Navedeno je upotpunjeno s 2GB radne memorije te Adreno GPU-om, što garantira da će ovaj uređaj raditi doista besprijekorno. Doduše, gotovo svi modeli uređaja Windows Phone iz obitelji Lumia rade jednako dobro, no snaga modela 1520 zapet će ako na njemu zavrtite pokoju mobilnu igru. Od ostalog, Nokia je u uređaj ugurala 32GB podatkovnog prostora koji možete dodatno proširiti pripadajućim memorijskim karticama formata microSD.

WINDOWS PHONE - OBOŽAVAMO GA, NO I MRZIMO ISTOVREMENO

Jednako kao i ostale Lumije, i 1520 sa softverske strane pokreće Microsoftov Windows Phone koji usprkos svim naporima proizvođača i partnera nikako da globalno ugrabi 10 posto udjela na tržištu. Da se razumijemo, u polju stabilnosti Windows Phone uz bok je ostalim sustavima na top modelima mobitela konkurencije - nema kašljucanja u radu, zastajkivanja, stalnih rušenja aplikacija i sličnih boljki, a i izgleda lijepo.

Ipak, ono čega morate biti svjesni je da je ova mobilna platforma ponešto drugačija od Androida ili iOS-a te da će vam biti potrebno nešto vremena navikavanja na njene dijelove. Početna stranica Windows Phonea sastavljena je od tzv. pločica koje su ili kratice do aplikacija koje predstavljaju ili mape u koje ćete pospremiti određene grupe aplikacija. Slobodno možemo reći da, što se tiče prilagodljivosti prikaza na početnom zaslonu, Windows Phone možemo svrstati negdje između Androida, koji je gotovo pa u potpunosti konfigurabilan u ovom segmentu, te iOS-a koji to nije.

Određeni dijelovi sustava, konkretno sustav notifikacija, toliko je loše riješen da ćete se već nakon nekoliko dana korištenja zapitati što su u Microsoftu uopće željeli i zašto su to tako loše riješili. Ipak, najava nadogradnje Windows Phone 8.1 sugerira da će ova boljka, a i podosta drugih, biti riješene, no o tome ćemo nešto konkretnije kada se to i dogodi.

NAJBOLJE OD NOKIJE NA WINDOWS PHONEU

Ono što je definitivna prednost Windows Phonea nad ostalim mobilnim sustavima je činjenica da se Nokia pobrinula da u uređaju dobijete sve što vam ikada na mobilnom uređaju može trebati te će učiniti sve kako bi vas nagovorila na prelazak na WP. Sama Nokia posvetila je cijeli jedan dio aplikacijama koje podržava tako da ćete preko aplikacija Nokia Collections imati pristup najboljim aplikacijama za upravljanje kamericom te slične.

Dodatni plus je što ćete uz ovu, pa tako i ostale Lumije potpuno besplatno dobiti pravu pravcatu navigaciju, što je podatak koji izuzetno cijenimo, a Microsoft se sa svoje strane pobrinuo da Lumia 1520 bude nakrcana uredskim aplikacijama koje su potrebne poslovnim korisnicima.

ZAKLJUČAK

Ako ste se odlučili prebaciti na Windows Phone te želite izuzetno moćan uređaj, lijepog izgleda te nakrcan aplikacijama i dodacima koje ćete svakodnevno koristiti, ne tražite dalje - Lumia 1520 uređaj je o kojem definitivno morate razmisliti. Ako ste pak još uvijek skeptični oko prelaska na WP, možda bi najbolje bilo da pričekate još koji mjesec, kada će Microsoft objaviti i nadogradnju koja bi napokon mogla podići Windows Phone na poziciju koju zaslužuje.

SPECIFIKACIJE:

Dimenzije: 162,8 x 85,4 x 8,7 mm
Masa: 209 grama
Zaslon: 6,0” IPS LCD 1920 x 1080, 367 ppi, Gorilla Glass 2
SoC: Snapdragon 800
CPU: 4x Krait 400 na taktu 2,2 GHz
GPU: Adreno 330
RAM: 2 GB
Interna memorija: 32 GB
3G – do 42/5,7 Mbps
4G – do 150/50 Mbps
Utor za microSD memorijske kartice do 64 GB kapaciteta
Povezivanje: WiFi, WiFi Hotspot, WiFi direct, GPS, Bluetooth
OS: Windows Phone 8, (GDR3, Nokia Black)
Kamera: 20 MP/1080p, OIS, Carl Zeiss, PureView
Prednja kamera: 1,2 MP/720p
Baterija: 3400 mAh, vrijeme razgovora do 27,4 h; vrijeme na čekanju do 760 h
Cijena: 5.799 kuna