SIGURNI SMO. NE I OD GOOGLEA

Kakvo licemjerje! Google štiti vaše mailove, no ne i od sebe

21.03.2014 u 12:13

Bionic
Reading

Google je ovih dana povećao sigurnost svog e-mail servisa Gmail, a korisnici će sada pristupati isključivo preko HTTPS veze. Ta akcija je stigla u sklopu novih mjera ovog pretraživačkog diva za zaštitu komunikacije od nepoželjnih očiju - poput onih iz NSA

Vrijedi reći kako je Gmail oduvijek podržavao HTTPS, čak ga je i aktivirao svima prije kakvih četiri godine. Ipak, nekolicina korisnika se odlučila na korištenje nešto bržeg i nesigurnijeg HTTP pristupa, a Google je napomenuo da radi na poboljšanju brzine pristupa.


'Današnja izmjena znači da nitko neće moći čitati vaše poruke kako one idu između vas i servera za Gmail - neovisno o tome koristite li javni Wi-Fi pristup ili pristupate s vlastitog računala, tableta ili pametnog telefona', rekao je inženjer i voditelj Gmail odjela za sigurnost Nicolas Lidzborski na službenom blogu kompanije.

Google ne krije pretjerano da se na korak odlučio zbog špijunaže od strane vladinih agencija poput NSA. 'Naša predanost sigurnosti i pouzdanosti vaših poruka je apsolutna, a konstantno tražimo načine za poboljšanje usluge', zaključio je Lidzborski. Naravno, ovo korisnike ne štiti i od čitanja poruka od strane kompanije u svrhu pružanja 'kvalitetnijih oglasa', što je glavni izvor prihoda za Google.

Više informacija je moguće pronaći na službenom blogu