U PATENTIMA JE SVE

Siri kao sobarica? Apple nema ništa protiv

20.03.2014 u 19:38

Bionic
Reading

Appleov lov na nove tehnologije i patente ne jenjava. USPTO (američki patentni ured) je u utorak primio patentnu prijavu kompanije iz Cupertina, a koja se tiče virtualnog pomoćnika koji bi korisnika pratio po stanu i pomagao u svakodnevici

Naravno, u igri je aplikacija/sustav Siri poznat s iPhonea i iPada te integriran s nizom senzora koji bi se postavili po domu ili uredu unutar kojeg se korisnik nalazi. Situacija za iskorištanje mogućnosti je mnoštvo - podsjećanje korisnika da treba popiti neki lijek, mijenjanje kanala na televizoru ako korisnik ima neku naviku i nalazi se u dnevnoj sobi, kada treba početi spremanje za neki let ujutro itd.


Ovakvog kućnog pomoćnika Apple u patentu naziva 'aktivnom ontologijom', koja u računalnim znanostima označava sustav određenih zadaća koje se mogu ispuniti uz iskorištavanje različitih izvora podataka.

Premda sami patent ne opisuje izričito od čega se sastoje senzori raspodijeljeni po domu korisnika, zahvaljujući njima bi Siri znala iskoristiti lokaciju korisnika, njegove navike i ostalo kako bi aktivirala određene mogućnosti, podsjetnike i sl.

Naravno, baš kao i svi ostali patenti, niti ovaj ne mora ugledati svjetlo dana - ili se može u nešto izmijenjenom obliku pojaviti na tržištu u budućnosti.