FENOMENALNA VIZUALIZACIJA

Pogledajte ples aviona unutar europskog zračnog prostora

14.03.2014 u 07:24

Bionic
Reading

Na temelju stvarnih podataka o letovima, britanski National Air Traffic Services (NATS) je kreirao uistinu zadivljujuću animaciju koja istovremeno prikazuje i složenost i učinkovitost europskog zračnog prostora unutar 24 sata

Kako piše službeni NATS blog, upravo nad Europom počiva jedan od najprometnijih zračnih prostora uopće. Svakog dana tisuće kontrolora leta na siguran način vodi milijune putnika prema njihovim odredištima, a sve ovo je jako teško uočiti - ili spoznati.


Dok mnogi (opravdano) mogu reći kako ih to ne zanima pretjerano dok god stignu na svoje odredište, u NATS-u smatraju da ovu nevidljivu infrastrukturu valja prikazati jednako bitnom kao svaki drugu vrstu mreže u koju se svakodnevno pouzdajemo. Riječ je o 'krvotoku' iznimno bitnom za UK, ali i ostatak svijeta.

Kako bi napravili vizualizaciju letova, iskorišteni su podaci s radara, te informacija o letovima iz ljetnih dana prošle godine. Animacija je u odnosu na stvarno vrijeme ubrzana za 1440 puta, a spektakularnu koreografiju desetaka tisuća letova pogledajte u nastavku:

Od zanimljivosti vrijedi dodati da su prema NATS-u avioni na ovom prikazu prešli ukupno 25 milijuna nautičkih milja, što je jednako 998 putovanja oko Zemlje, ili čak 104 putovanja na Mjesec.