NOSIVA TEHNOLOGIJA

Uskoro ćete nositi pametnu majicu, baš ovu

02.03.2014 u 08:36

Bionic
Reading

Nova digitalna majca za trčanje ima sve što treba imati elektronički uređaj za praćenje i još ponešto, a moći ćete ju prati i glačati

D-Shirt je napravljena od tkanine Smart Sensing, u koju su integrirani mikrosenzori, a koji odašilju podatke malom primopredajniku na stražnjem dijelu majce, odakle bivaju preusmjereni do pametnog telefona pomoću Bluetootha.

Domet mu je deset metara, pa će podatke prikupljene tijekom korištenja prebaciti nakon povratka kući ako ste mobitel ostavili prije izlaska radi bavljenja sportom. U suprotnom, moći ćete pratiti podatke u realnom vremenu.

U oba slučaja vaš napredak može izdaleka pratiti prijatelj ili trener te vas upozoriti ako pretjerate ili korigirati rutu kojom se krećete.

Aplikacija će vam pri kraju svake sesije prirediti sažetak, u kojem će biti vidljiva ruta koju ste prešli, vrijeme, broj otkucaja srca u minuti i potrošenih kalorija. Ima i brzinomjer te visinomjer.

U razvoju su senzori koji će bilježiti promjene topline, disanja i znojenja, a s vremenom će moći pratiti i razinu kisika u krvi te šećera u krvi.

Tkanina je lagana. Može ju se prati i glačati. Primopredajnik se mora skinuti prije pranja kako ne bi bio oštećen. Skuplja je 30 do 40 posto od običnog materijala.

Istu tkaninu u budućnosti bi mogli koristiti za izradu raznovrsnih odjevnih predmeta, od dresova do sportskih grudnjaka. Osim u sportu, mogla bi primjenu naći i u hitnim službama i vojsci.

Majca, premijerno prikazana tijekom sajma Mobile World Congress u Barceloni, u prodaju bi trebala krenuti u Francuskoj tijekom rujna ove godine. Iza nje stoji francuska tvrtka Cityzen Sciences, piše Daily Mail

Pogledajte kako su to Francuzi zamislili: