NAJBOLJE OD KOMPAKTNIH

Canon PowerShot G16 neće vas razočarati

25.02.2014 u 13:42

  • +8

Canon PowerShot G16

Izvor: Promo fotografije / Autor: Canon

Bionic
Reading

Canonova serija G oduvijek predstavlja najbolje što možete naći u ergeli kompaktnih fotoaparata japanskog proizvođača. Namijenjen je vrlo zahtjevnim fotografima koji teže ili su već naučeni na kvalitetu fotografija s veće DSLR braće, a koji s druge strane traže manje dimenzije fotoaparata koji mogu uvijek nositi u džepu

Novi G16 dijeli sve odlike svog prethodnika pa tako i izgled. Nevješto bi ga oko u prvi mah moglo zamijeniti za prijašnji model. No ispod haube skrivaju se neke promjene.

Prvenstveno tu je novi senzor CMOS od 12.1 MP te novi procesor DIGIC VI. Zadnja je promjena vidljiva na samom kućištu u obliku oznake WiFi, jer bežično dijeljenje fotografija postaje sveprisutna potreba.

Nakon vizualnog pregleda ergonomija će vam otkriti robusnost tijela, pomalo retro dizajna koje će vas možda iznenaditi svojom težinom. Većim muškim rukama možda će rukohvat fotoaparata biti premalen, ali će zato svakoj imalo manjoj pristajati kao saliven. Sve važne kontrole na dohvat su prstiju za promjenu i brzu kontrolu.

Oni koji nisu toliko vični fotografiji reći će da kontrola ima i previše, no međutim oni koji vole manualne kontrole bit će zahvalni na trenutnom pristupu nasuprot bezgraničnim softverskim izbornicima. Primjer ovoga je kotačić kompenzacije ekspozicije koji zauzima velik prostor na gornjem dijelu tijela fotoaparata.

Zadnji dio šesnaestice zauzima troinčni TFT LCD rezolucije 922,000 piksela koji se ne zakreće i nije osjetljiv na dodir čime će potvrditi ono što smo već zaključili. Dizajn je podređen tradicionalnim fotografima.

Optičko tražilo, nerijetko zaboravljeno na ovakvim modelima, jedini je dio Canonova aparata kojim nismo zadovoljni te koje nije unaprijeđeno i koje je naslijeđeno od prethodnog modela G15.

Memorijske kartice koje prihvaća fotoaparat su SD, SDHC i SDXC, na njima će spremati formate slika RAW i JPG, a sami ćete moći birati omjer slike (16:9, 3:2, 4:3, 4:5 ili 1:1)

Kada krenete fotkati, prvo što ćete primijetiti je vrlo brz autofokusni sustav za koji proizvođač tvrdi da je i do 50 posto brži od prethodnog modela, a koji se ne boji fokusirati ni u tamnijim prostorima, iako tada pokoji puta zna pogubiti što je poznat problem Canona i na jačim, DSLR tijelima.

Ako vam prst ostane zalijepljen za okidač, začudit ćete se brojem od 9,3 fotografije u sekundi dok lupanje zatvarača neće stati sve dok ne napunite karticu ako fotografirate u formatu .jpg.

Shutter lag tj. razlika vremena otkad stisnete okidač do stvarnog klika, koja je toliko poznata kod kompaktnih fotoaparata, skoro pa ne postoji.

Ugrađena bljeskalica radi korektno i u skladu s onim što očekujemo od nje. Preblizu je objektiva da možemo očekivati fotografije ljudi bez crvenih očiju, ali služi svrsi u potrebi dosvjetljavanja i balansiranja ambijentalnog svjetla. Ono što nas veseli je postojanje hot shoea tj. mogućnost stavljanja vanjske, punokrvne Canon bljeskalice.

Kvaliteta slike izvrsna je zahvaljujući i superiornom objektivu koji nosi vrijednosti blende f1.8-f2.8 te žarišne duljine 6.1 mm - 30.5 mm (ekvivalent 28 mm - 104 mm) tj. ima pet puta optičkog zuma.

ISO vrijednosti kreću se od 80 do 12.800, a za razliku od većine konkurencije, fotografije su odlične i do vrijednosti ISO 800, tako da ga možete koristiti i u situacijama koje nisu svjetlosno idealne.

Nakon bjesomučnog okidanja, Canon je prvi put osigurao Wi-Fi prijenos preko jednog gumbića koji omogućuje povezivanje s pametnim telefonima ili tabletima pomoću besplatne aplikacije ili sa stolnim ili laptop računalima pomoću kućne bežične mreže.

Canon PowerShot G16 može se nabaviti po cijeni od 4.435,38 kuna, a više detalja o uređaju možete saznati preko ovog linka