SREDNJI FORMAT

Hasselblad sprema novo foto čudovište

13.02.2014 u 09:22

Bionic
Reading

Nakon što su u kompaniji potiho zamijenili čelnika, krajem siječnja u Hasselbladu su najavili i H5D-50c, prvi srednjeformatni fotoaparat koji koristi 50-megapikselni senzor CMOS. Po svemu sudeći, službeno otkrivanje i premijera očekuje se za vrijeme 2014 CP+ Camera and Photo Imaging Showa u Japanu, koji traje od 13. veljače do 16. veljače

Dok se čeka premijera, valja otkriti i neke od detalja vezanih uz ovaj fotoaparat, koji bi se u prodaji trebao pojaviti tijekom ožujka. Korištenje senzora CMOS u ovom je slučaju dosta bitna stavka, jer većina srednjeformatnih uređaja koristi upravo senzore CCD. Pedeset megapiksela za CMOS je dosad bilo nepojmljivo, stoga i Hasselbladov naziv 'prvog u svijetu' i epiteti poput 'revolucionarnog'. Ovaj put - zasluženo.

'Pionirski 50-megapikselni senzor CMOS koji smo razvili će se naći u fotoaparatu temeljenom na našem modelu H5D-50, ali će pružiti bržu mogućnost snimanja, bolje mogućnosti zatvarača te puno bolje performanse ISO', naveo je Ove Bengston, Hasselbladov proizvodni menadžer.

Profesionalci (dubljih džepova) vjerojatno će sa zazubicama dočekati novi model, koji bi se mogao otkriti već tijekom sutrašnjeg dana.