ZA ENTUZIJASTE?

Naučite programirati Raspberry Pi, no mogli biste završiti na prosjačkom štapu

12.02.2014 u 13:18

Bionic
Reading

Malo tko od entuzijasta nije čuo za Raspberry Pi, minijaturno računalo veličine kreditne kartice. Tome u prilog ide i prodaja ovog uređaja u nekoliko milijuna primjeraka, što je višestruko premašilo očekivanja njegovih tvoraca. NetAkademija Tehničkog veleučilišta u Zagrebu je stoga odlučila pokrenuti poseban program obrazovanja, u kojem postoje problematične stavke

Valja početi redom. Raspberry Pi Foundation dobrotvorna je ustanova registrirana u Britaniji, a koja je za cilj imala stvoriti računalo niske cijene (25 do 35 američkih dolara, tj. manje od 200 kuna) koje bi služilo za promociju računalnih znanosti i širenje dostupnosti u školama i sl. institucijama. Uostalom, na Gadgeteriji je u mnogo navrata bilo riječ o uređaju, još od njegova koncepta, preko razvoja pa sve do konačne recenzije

No s obzirom na cijenu od dvjestotinjak kuna i osnovnu ideju zaklade o populariziranju računalnih znanosti u školama uz što manje resursa, valja postaviti pitanje vrijedi li izdvojiti dodatnih 8.400 kuna za obrazovanje vezano uz taj računalni komadić. Naime, upravo toliko košta cijeli program NetAkademije vezan za Raspberry Pi.

rogram se sastoji od tri modula, u kojima se obrađuju cjeline od arhitekture i upoznavanja s radom na Raspberry Piju preko različitih elemenata koji su potrebni za priključak različitih senzora pa sve do izrade cijelog projekta unutar tri modula. Svaki od modula traje 32 sata i moguće ih je pohađati pojedinačno po cijeni od 2.800 kuna. U trenutku pisanja ovog teksta bilo je slobodno po 16 pozicija za svaki od modula, a predavanja s prvim modulom počinju 17. veljače.

Raspberry Pi uistinu je praktična stvar za sve entuzijaste, u to uopće nema sumnje. Neki od projekata (No More Woof, izrada vlastitog tableta, kontrole kuće itd.) o kojima je ranije bilo riječi samo su vrh ledenog brijega što je sve moguće izvesti.

Uređaj uistinu jest dostupan svima za učenje i razvoj u skladu s idejama zaklade Pi, ali obrazovanje potrebno šir(ok)oj publici trebalo bi voditi paralelno s time - pristupačnijim radionicama i programima.